Hlavní obsah

Ukrajina nebude s Ruskem spolupracovat při výrobě zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajina přestane s Ruskem spolupracovat při výrobě zbraní, prohlásil v pátek v Kyjevě ukrajinský vicepremiér Vitalij Jarema. Příslušné rozhodnutí už podle něj učinil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Pro Rusko je to rána, protože odebíralo z Ukrajiny letecké motory nebo transportní letadla Antonov.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2003 byla v Kyjevě představena první ukrajinská útočná puška, samopal Vepr. Ilustrační foto

Článek

Podle Jaremy se Ukrajina nemůže podílet na výrobě zbraní, které mohou být použity proti ní.

Vláda si podle vicepremiéra uvědomuje, že vojenský materiál pro vývoz do Ruska vyrábí mnoho ukrajinských podniků. Zastavení této výroby nutně vyvolá řadu hospodářských problémů. Vláda se proto snaží nalézt jiné trhy, zejména v Asii, řekl Jarema.

Ukrajina je pro kooperaci ztracena, zní z Ruska

Lítost nad ztrátou ukrajinských výrobních kapacit v minulých dnech projevilo Rusko i Bělorusko. Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin, který ve vládě odpovídá za zbrojní výrobu, navštívil ještě loni v prosinci ukrajinské zbrojovky. Nyní podle ruských médií připouští, že Ukrajina je pro zbrojní kooperaci s Ruskem ztracena.

Problémy kvůli výpadku dodávek od ukrajinských zbrojovek vidí i běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Novinářům ve čtvrtek řekl, že „Ukrajina se fakticky rozpadá”. Podepíše se to nutně na osudu tamních zbrojních závodů, které jsou „ve skvělém stavu,” prohlásil Lukašenko.

Zbrojní výrobu na Ukrajině zastřešuje státní koncern Ukroboronprom, který spravuje 134 výrobních podniků. Zaměřují se zejména na výrobu letadel a leteckých motorů, raketové a komunikační techniky, bojových plavidel a obrněných vozidel. Nemalou část produkce Ukrajina vyváží.

Reklama

Výběr článků

Načítám