Hlavní obsah

Biskup luxusu skončil, papež přijal jeho rezignaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán
Aktualizováno

Papež František přijal rezignaci německého „biskupa luxusu“ Franze Petera Tebartze-van Elsta, který byl kritizován kvůli nákladné přestavbě svého sídla v Limburgu. Hlava katolické církve biskupovi pozastavila činnost již loni v říjnu, Tebartz-van Elst ale oficiálně stále zůstával v úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Peter Tebartz-van Elst

Článek

Odvolaného biskupa nahradí jeho kolega Manfred Grothe a Tebartz-van Elst prý dostane novou práci. Žádné bližší podrobnosti Vatikán neuvedl. Poznamenal pouze, že papež doufá, že věřící z Limburgu toto rozhodnutí přijmou "s ochotou znovuobjevit ovzduší shovívavosti a smíření".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Limburgské sídlo biskupa luxusuVideo: Reuters

O problémy v nevelké diecézi na západě Německa se Vatikán začal blíže zajímat minulý rok poté, co se na veřejnost dostaly informace o předražené přestavbě biskupského komplexu v Limburgu. Podle původního rozpočtu měla renovace sídla Tebartze-van Elsta stát zhruba 5,5 miliónu eur (151 miliónů Kč), konečný účet se ale vyšplhal na 31 miliónů eur (852 miliónů Kč).

Související téma:

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Papež František

Podle kritiků stavby bylo důvodem tohoto předražení speciální přání samotného biskupa, který si rezidenci nákladně zařídil a několikrát prý nechal předělat už hotové části, s nimiž nebyl spokojen.

Reklama

Související články

Biskup luxusu má pozastavenou činnost

Papež František pozastavil na tři měsíce činnost německému biskupovi Franzi Peterovi Tebartzi-van Elstovi, který je kritizován kvůli nákladné přestavbě svého...

Výběr článků

Načítám