Hlavní obsah

Ukrajina se přidruží k EU, první část dohody podepsána

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v pátek v Bruselu podepsal první, politickou část avizované asociační dohody s Evropskou unií. Zbývající kapitoly bude EU dojednávat s novou ukrajinskou vládou, která má vzejít z květnových předčasných voleb.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podpis asociační dohodyVideo: Reuters

 
Článek

"Symbolizuje význam, který obě strany přikládají těmto vztahům, a uznává touhu ukrajinského lidu žít v zemi, které vládnou hodnoty, demokracie a vláda práva," hodnotil podle ČTK dohodu předseda Evropské rady Herman Van Rompuy.

Podle Jaceňuka je dnešek historickým dnem. „Chceme být součástí velké evropské rodiny a toto je první veliký krok na cestě k plnému členství, které je cílem Ukrajiny,” prohlásil.

Podpis asociační dohody se chystal už na konci loňského listopadu. Tehdejší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč ho ale na poslední chvíli odvolal. To rozpoutalo nové protivládní protesty, jež vedly k Janukovyčově útěku ze země a vzniku nové vlády. EU ovšem Janukovyčovi nedala dostačující finanční nabídku.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Podepsání politické části dohody bylo avizované několik týdnů. Poslanci v Kyjevě k podpisu zmocnili premiéra Jaceňuka ve čtvrtek. Podle předsedy Evropské komise Josého Manuela Barrosa je dohoda výrazem „pevného politického partnerství, které Ukrajinu a Evropskou unii víc sbližuje“.

Zbytek po volbách

Asociační dohoda je předstupněm pro vstup Ukrajiny do Evropské unie. Ne vždy ale nutně předpokládá začlenění do evropského bloku.

Související témata

Foto: Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Druhá část dohody o obchodu a investicích má být podepsána už s novou ukrajinskou vládou. „Jsme připraveni ji podepsat, jakmile bude připravena Ukrajina,“ avizoval před časem mluvčí Evropské komise Olivier Bailly. „Musíme nechat doběhnout proces proměny a volby naplánované na 25. května. Potom budeme připraveni znovu jednat,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám