Hlavní obsah

Ukrajina odmítla asociační dohodu, aby získala od EU více

Kyjev

Rozhodnutí Kyjeva zastavit jednání o přidružení k Evropské unii je taktickou záležitostí, která sleduje výhradně ekonomické zájmy, řekl v pátek v ukrajinském parlamentu premiér Mykola Azarov. Jeho vláda ve čtvrtek oznámila, že zastavuje přípravy podpisu asociační dohody s Bruselem. Podle eurokomisaře Štefana Füleho ale má Ukrajina dveře do EU otevřené.

Foto: Sergei Chuzavkov, ČTK/AP

Ukrajinský premiér Mykola Azarov (vpravo) vysvětluje v parlamentu ukončení asociačních jednání s EU.

Článek

Füle po oznámení tamní vlády zrušil svou páteční plánovanou cestu na Ukrajinu, řekl v Bruselu novinářům, že Ukrajina si vzala čas na to, aby vyřešila dopad ekonomických a obchodních opatření, která v souvislosti s přípravou dohody vyhlásila Ruská federace.

"Dveře zůstávají otevřené," zdůraznil Füle a dodal: "Já předpokládám, že tak, jako respektujeme suverénní rozhodnutí všech našich partnerů, tak i tady najdeme shodu, aby se tyto otázky vyřešily v nějakém časově omezeném termínu."

Azarov v parlamentu čelil zlobě opozice, která po členech jeho kabinetu házela papíry. Mnozí poslanci se skandováním ”hanba„ snažili premiérovi v projevu zabránit.

„Rozhodnutí pozastavit podepsání dohody s EU bylo obtížné, ale v současné ekonomické situaci Ukrajiny jediné možné. Rozhodnutí bylo dáno čistě ekonomickými důvody a je taktické,” prohlásil Azarov.

Kyjev nyní podle ministerského předsedy zaměří své úsilí na to, aby země obnovila obchodní vztahy s Ruskem, což je jeho hlavní obchodní partner a rovněž dodavatel plynu. Agentura Reuters napsala, že se tak Ukrajina vrací ke svému „starému sovětskému pánovi”.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Opoziční ukrajinští poslanci s vlajkami EU v parlamentu

Azarov poslancům řekl, že vládní rozhodnutí nijak nemění všeobecné rozvojové plány země a že to bylo vzhledem k hospodářskému stavu státu „jediné možné” řešení. Podle agentury AP však řekl, že strategickým cílem zůstává Evropská unie.

Opozice kvůli rozhodnutí vlády chystá demonstrace, k účasti na nich vyzvala i vězněná expremiérka Julija Tymošenková. Krok Azarovova kabinetu označila za velezradu a za důvod, proč prezidenta Viktora Janukovyče zbavit úřadu.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Zástupci opozice házejí papíry na členy ukrajinské vlády

Evropská unie i Spojené státy neskrývají nad postupem ukrajinské vlády zklamání, spokojená je naopak Moskva. „Slyšeli jsme od našich evropských přátel hrozby určené Ukrajině, a to včetně podpory masových protestů. To je nátlak, to je vydírání,” vzkázal Putin na adresu Evropské unie. Sám přitom už dříve Ukrajinu varoval, že případné prohloubení vztahů s EU povede k „uzavření dveří” do Ruska.

Ukrajina chce kompenzace kvůli Rusku

Ukrajinská vláda v prohlášení, ve kterém zmrazení rozhovorů oznámila, uvedla, že její ministerstvo zahraničí navrhne EU a Rusku vznik třístranné komise, která by se zabývala "obnovou ztracených objemů výroby a obchodních a ekonomických vztahů, rozšířením mezinárodního obchodu a další liberalizací trhu". Země má strach, že přiblížením k EU ztratí část zákazníků v Rusku.

Evropská unie nevidí důvod, proč k jednáním o spolupráci s Ukrajinou zvát Rusko. Mluvčí šéfky evropské diplomacie Catherine Ashtonové připomněla, že chystaná smlouva o přidružení, jejíž přípravu Kyjev pouhý týden před podpisem ve čtvrtek pozastavil, byla dvoustranná. Mluvčí Maja Kočijančičová také zdůraznila, že Moskva je pro EU strategickým partnerem, se kterým Unie pravidelně konzultuje.

Demonstrace 

V noci v centru Kyjeva proti rozhodnutí vlády demonstrovalo podle agentury DPA asi 2000 lidí. Opozice již svolala další protesty, které se vedle metropole mají konat mimo jiné ve Lvově, Doněcku či Charkově.

Hlavní demonstraci svolaly největší ukrajinské opoziční strany na neděli, kdy se mají na Náměstí nezávislosti v poledne shromáždit tisíce lidí

Na náměstí dnes podle agentury Unian těžké nákladní automobily začaly přivážet dřevěné domky pro trhovce s tím, že místo je třeba vyklidit pro přípravu oslav pravoslavného Nového roku. Vchody z metra policie uzavřela, prostor hodlá ohradit železnými zátarasy. Městské velitelství oznámilo, že policisté proti demonstrantům zasahovat nebudou a chtějí se vůči nim chovat "loajálně".

Reklama

Výběr článků

Načítám