Hlavní obsah

Prezidentský souboj na Slovensku: Šanci na finále mají Fico a Kiska

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Opustí premiér Robert Fico (49) úřad vlády a přestěhuje se do nedalekého Prezidentského paláce, nebo se hlavou státu stane popradský podnikatel Andrej Kiska (51)? Podle posledních průzkumů se zdá, že právě tito dva ze 14 kandidátů na funkci slovenského prezidenta postoupí do druhého kola volby, které se uskuteční 29. března.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenský premiér Robert Fico kandiduje v polovině svého funkčního období na prezidenta.

Článek

Ke zvolení v sobotním prvním kole by kandidát musel získat nadpoloviční většinu hlasů všech oprávněných voličů, což při očekávané účasti kolem 50 procent není reálné. Ve druhém kole voleb pak bude stačit k vítězství prostá většina.

„Nejpravděpodobnějším výsledkem prvního kola voleb je, že postoupí Fico a Kiska. Rozdíl mezi Kiskou a ostatními kandidáty je tak velký, že by se muselo stát něco absolutně dramatického, aby se to změnilo. To však nepředpokládám,“ řekl Právu politolog Grigorij Mesežnikov.

„Kiska sbírá hlasy nespokojených a frustrovaných voličů. Očekávám tedy, že ve druhém kole bude Kiska sbírat hlasy těch, kdo nechtějí za prezidenta Fica, a jejich kandidát bude v prvním kole neúspěšný. Ve druhém kole proto vidím šance 50 na 50,“ shrnul politolog.

Premiér si věří

Před několika měsíci se zdálo, že Ficovi (vládní Směr – sociální demokracie) nestojí nic v cestě, aby usedl do křesla hlavy státu. Jeho preference se dlouhodobě držely nad 40 procenty. V posledních dnech jezdil po Slovensku a slavil se ženami Mezinárodní den žen. Z pódia přitom ani jednou nezazněla zmínka o volbách. „Každý v sále ví, že kandiduji na prezidenta. Nepotřebuji to zdůrazňovat,“ říkal sebevědomě Fico.

Z jeho konkurentů se však postupně dostal do čela Kiska, který boduje především zdůrazňováním své nestranickosti a nezávislosti.

„Nikdy jsem nebyl v žádné straně. Ani před rokem 1989, ani po něm,“ říká na setkáních s občany. Připomíná, že kampaň si platí z vlastních peněz a že v případě zvolení věnuje prezidentský plat na charitu.

Antikampaň odrazil

Na stoupající Kiskovy preference reagoval Ficův štáb antikampaní v tisku. Celostránková inzerce v nejčtenějším slovenském deníku Nový čas upozorňovala voliče, že Slovensko se může stát evropským unikátem, pokud by se prezidentem stal člověk bez politických zkušeností. „Nesedli byste do letadla, které pilotuje člověk, který je nikdy předtím neřídil,“ uvádí se v textu. Fico je v inzerci představen jako uznávaný evropský politik.

Kiska reagoval prohlášením, že SR je už nyní evropským unikátem, když na funkci prezidenta kandiduje premiér v polovině svého funkčního období. „Všechny ústavní a jiné důležité funkce ve státě v rukou nominantů jedné jediné politické strany – to by byl evropský unikát,“ vrátil Kiska úder na své webové stránce.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Volební billboard slovenského podnikatele Andreje Kisky, jenž se uchází o post prezidenta.

Proběhla i letáková anonymní antikampaň operující s tvrzením, že Kiska je aktérem scientologické církve a podniká nekalými způsoby. „Kiska zbohatl na více než 70procentních úrocích a protizákonných podvodech na klientech,“ píše se na letácích, které našlo mnoho Slováků v poštovní schránce. Kiska podal na organizátory trestní oznámení a vyzval je, aby vystoupili z anonymity. V televizních diskusích naznačil, že je to Ficův volební tým.

Ostatní na chvostu

Na funkci hlavy státu kandidují rovněž herec a politik Milan Kňažko (68), politik a právník Radoslav Procházka (42), kandidát pravicových stran Pavol Hrušovský (61) a expremiér Ján Čarnogurský (70).

Podle aktuálních preferencí však nemají šanci. Je pravděpodobné, že v případě Kiskova postupu do druhého kola právě oni vyzvou voliče, aby dali hlas jemu. Druhé kolo se tak může změnit na souboj „všichni proti Ficovi“.

Březnový průzkum agentury Focus:
Robert Fico36,1 %
Andrej Kiska27,1 %
Milan Kňažko11,1 %
Radoslav Procházka10 %
Pavol Hrušovský5 %

Reklama

Související články

Milan Kňažko: K moci nemám erotický vztah

Známý slovenský herec, který se po listopadu 89 věnoval několik let také politice, se do ní po jedenácti letech rozhodl vrátit. Míří vysoko, koncem minulého...

Výběr článků

Načítám