Hlavní obsah

V Rakousku na žádost FBI zatkli vlivného ukrajinského oligarchu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Rakouská policie na žádost amerických úřadů zatkla na předměstí Vídně ukrajinského oligarchu Dmytra Firtaše. S odkazem na zdroje z rakouské vlády to ve čtvrtek uvedla agentura Reuters. Zatčení podle ní nesouvisí s politickou krizí na Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Dmytro Firtaš

Článek

Osmačtyřicetiletého Firtaše zatkli ve středu večer poblíž jeho domu na předměstí Margareten, uvedla agentura APA. Stalo se tak na žádost amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), který ho podezřívá z organizování zločinecké skupiny. Podle APA vyšetřuje FBI Firtaše od roku 2006.

Firtaš je jeden z nejbohatších Ukrajinců. Investuje v chemickém průmyslu, energetice, médiích a bankovním sektoru, a to v širším regionu východní a střední Evropy.

Podporoval Janukovyče

Firtaš v minulosti podporoval prezidenta Viktora Janukovyče. Podle německého magazínu Der Spiegel byl ale spolu s nejbohatším oligarchou Rinatem Achmetovem hlavní postavou nedávného mocenského převratu v Kyjevě. Jako první proti Janukovyčovi vystoupili, čímž spustili odklon provládních poslanců od prezidenta, který následně utekl do Ruska.

Oligarcha žil také nějaký čas v Rusku a pracoval pro státní firmu Gazprom. Mimo jiné vlastní rakouskou společnost specializující se na distribuci zemního plynu a na Ukrajině ovládá několik televizních stanic.

Jeho jmění se odhaduje na jednu až tři miliardy dolarů.

Reklama

Související články

Janukovyčovi zmrazila EU majetek

Evropská unie zmrazila majetek ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyče a dalších 17 bývalých předních představitelů této země. Rozhodnutí vstoupilo...

Výběr článků

Načítám