Hlavní obsah

Janukovyčovi zmrazila EU majetek

Brusel

Evropská unie zmrazila majetek ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyče a dalších 17 bývalých předních představitelů této země. Rozhodnutí vstoupilo v platnost ve čtvrtek, když bylo zveřejněno v Úředním věstníku EU i se jmény všech osob, kterých se týká. Unie vyhověla žádosti nového vedení země.

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.

Článek

Na seznamu lidí, jejichž majetek žádal Kyjev obstavit kvůli podezření ze zpronevěry miliardy dolarů ze státních peněz, jsou dále bývalý premiér Mykola Azarov, exministr vnitra Vitalij Zacharčenko či někdejší generální prokurátor Viktor Pšonka. Oba posledně dva jmenovaní jsou také podezřelí, že stáli za násilím uplatněným vůči demonstrantům.

Mezi bývalé prominenty bez přístupu ke svému majetku v EU patří ode dneška také dva Janukovyčovi synové Oleksandr a Viktor.

Podobný krok již učinily minulý týden Švýcarsko a Lichtenštejnsko a samostatně jako první členská země EU také Rakousko. Švýcarsko vyšetřuje Janukovyče kvůli podezření z praní špinavých peněz, bývalý ukrajinský lídr přitom minulý pátek na tiskové konferenci v ruském Rostově na Donu popřel, že by měl v zahraničí nějaké bankovní účty.

Postihy pro představitele bývalého ukrajinského režimu chystá také Kanada.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám