Hlavní obsah

V boji o prezidentské křeslo Ficovi nečekaně konkuruje milionář Kiska

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Nadcházející sobotu budou Slováci volit prezidenta. Před několika týdny se zdálo, že současný premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie) nemá konkurenta. S blížícím se termínem voleb mu ale vyrostl zdatný soupeř - podnikatel a filantrop Andrej Kiska.

Volební klání o prezidentský úřad jde na Slovensku do finále Video: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Podle průzkumu veřejného mínění agentury Focus by v prvním kole získal Fico 35% a Kiska 23,8 procenta hlasů. Oba by postoupili do druhého kola, které se uskuteční 29. března. V něm bude hodně záležet na tom, na kterou stranu se přikloní voliči neúspěšných kandidátů.

Většina ostatních kandidátů se vyhraňuje proti Ficovi, proto je pravděpodobné, že jejich voliči by ve druhém kole podpořili Kisku. To je však zatím pouze teorie.

Fico slavil MDŽ

Navzdory úrazu po přetržení achilovky při fotbale Fico neúnavně objíždí Slovensko. Jeho poslední mítinky se nesly ve znamení Mezinárodního dne žen (MDŽ). Na těchto akcích nepadlo ani slovo o nadcházejících prezidentských volbách.

Foto: Radovan Stoklasa , Reuters

Premiér Robert Fico je favoritem na prezidenta.

Každý v sále ví, že kandiduji. Nepotřebuji to zdůrazňovat,“ řekl Fico novinářům po oslavách MDŽ v městské hale v Nitře, kde mimo jiné vzpomínal na své dospívání a přidal i vtipy. Popisoval například, jak jako patnáctiletý odolával nástrahám dvacetileté vedoucí delegace maďarských pionýrů. „Když se mě snažila políbit, utekl jsem domů a schoval se pod peřinu. Po letech jsem si řekl: osle, co všechno tě mohla naučit,“ dával k dobru premiér.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Po úrazu si Robert Fico při chůzi musí pomáhat berlemi.

„Politická agitace mi vůbec nechyběla. Naopak, jsem ráda, že si pan premiér vzpomněl na nás ženy. Dostaly jsme kytičku a ještě nás příjemně pobavil. Budu ho určitě volit. Byl by to skvělý prezident,“ hodnotila vystoupení Margita Belicová. „Jsem moc ráda, že Fico obnovil oslavy MDŽ. Ve volbách mu dám svůj hlas,“ dodala Emília.

Kiska si na něj troufá

Nejvážnějším Ficovým soupeřem je Andrej Kiska. Podle politologů úspěšně sbírá zejména protestní hlasy frustrovaných voličů, kteří chtějí změnu. Na předvolebních setkáních podnikatel a filantrop zdůrazňuje především svou nadstranickost a nezávislost.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Andrej Kiska

Kiska s bratrem a bratrancem založil splátkové společnosti Quatro a Triangel. „Slušně jsme vydělali a společnosti jsme pak prodali bance. Následně jsem se věnoval charitě,“ říká o sobě Kiska.

Jeho charitativní činnost spočívá v založení projektu Dobrý anděl, která podporuje rodiny s nemocnými dětmi. „Poznal jsem hodně smutných příběhů. Nikdy nezapomenu, jak po rodičích dvanáctiletého chlapce chtěl lékař za operaci nádoru na jeho mozku úplatek tisíc eur. To mě natolik rozhořčilo, že jsem si řekl, že v tomto státě je něco špatně,“ vysvětloval příčinu svého vstupu do politiky.

Mezi své priority Kiska zařadil ekonomiku, vzdělávání a zdravotnictví. Zdůrazňuje, že si kampaň financuje výhradně z vlastních prostředků. U Slováků zabral také jeho slib, že v případě zvolení pošle každý měsíc svůj prezidentský plat chudým.

Voliči chtějí nestraníka

S voliči v oravském městě Dolný Kubín se vycházející politická hvězda bavila přes dvě hodiny, trpělivě odpovídala na všechny otázky. Moderátorka ho před diváky například učila, jak se má chovat v Bílém domě, jak má míchat kafe, aby nerušil Obamu cinkáním lžičky a podobně.

„Váhala jsem, ale teď už vím, že ho určitě budu volit. Je to šikovný, inteligentní člověk a pro mě je důležité, že je opravdu nadstranický kandidát,“ řekla po mítinku Justína Tisoňová z Námestova. „Lidé už mají politiků plné zuby. Sedí tam dvacet let, teď tvrdí, že se změní. Takovým řečem nevěřím, ať tam jdou noví lidé,“ říká místní podnikatel v cestovním ruchu Jozef Bašista.

Reklama

Výběr článků

Načítám