Hlavní obsah

Rusové ovládli terminál v Kerči, mohou přisouvat posily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva
Aktualizováno

Ruské jednotky v uniformách bez označení v pondělí obsadily terminál v přístavu v Kerči. Na protější ruské straně Kerčského průlivu stojí obrněné transportéry. Panují obavy, že by přes průliv mohli Rusové přisunout posily. Podle ukrajinské pohraniční stráže také ničí kamery a další zařízení monitorující hranice.

Ukrajinskou stranu pohraničního přechodu v Kerči obsadili ozbrojenciVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Ráno ke kerčskému terminálu přijeli ve vozidlech s ruskými poznávacími značkami vojáci v neoznačených uniformách, kteří mluvili rusky. Terminál, odkud odplouvají trajekty do Ruska, obsadili. Ruské síly nyní ovládají obě strany jen 4,5 km širokého Kerčského průlivu. Panují obavy, že Rusko tudy může na Krym přisunout posily.

„Na druhé straně průlivu jsou obrněné transportéry, nelze říci, zda se chystají je naložit na trajekty,” prohlásil mluvčí ukrajinských pohraničníků.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Pravděpodobně ruští vojáci v neoznačených uniformách hlídají vjezd na ukrajinskou základnu u vesnice Perevalnoje nedaleko Simferopolu na Krymu. Za branou jsou ukrajinští vojáci.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv v pondělí vydal příkaz k ustavení organizace, která bude řídit budování mostu přes Kerčský průliv oddělující východ Krymu od ruské pevniny.

Foto: ti, Právo/Novinky

Ruští vojáci také podnikli operaci proti strážím ukrajinského námořnictva v Sevastopolu, uvádí web Kiyvpost.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Ukrajinský obrněný transportér za branou základny v přístavu Kerč na Krymu

„Po obsazení pozic námořních jednotek tam zůstalo několik odloučených útvarů. Zbytek členů posádek opustil útvary na lodích a motorových člunech na nové pozice. I za těchto obtížných podmínek odstrašují útočníky a neumožnili jim vstoupit do skladů zbraní,“ uvedlo ukrajinské námořnictvo.

Válka nebude, tvrdí zástupce velitele ukrajinské vojenské základnyVideo: Novinky/Reuters

Ruští vojáci zahájili blokádu skladů ukrajinského vojenského námořnictva i na jiných místech. Už v noci dokončili obsazení nebo obklíčení většiny ukrajinských základen na poloostrově. V noci dokončili obsazení ukrajinské vojenské posádky v zálivu Balaklava a sevastopolského mezinárodního letiště Belbek. [celá zpráva]

Ve městě Bachčisaraj na klíčové komunikaci spojující Simferopol s přístavem Sevastopol podle krymské agentury Centr místní vojenskou posádku blokuje šest neoznačených obrněných transportérů a početná skupina vojáků v uniformách bez distinkcí. Velitelé bachčisarajské posádky útočníky odmítají vpustit dovnitř. Vyjednávání dosud k žádným závěrům nevedlo.

Rusové podle webu Kiyvpost a agentury Centr také zablokovali v některých oblastech Krymu mobilní sítě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám