Hlavní obsah

Rusko kontroluje většinu Krymu, ukrajinští vojáci mají složit zbraně

Kyjev/Moskva
Aktualizováno

Většina Krymu je pod kontrolou ruských vojáků, kteří v noci na pondělí obsadili několik dalších vojenských objektů a správních budov na poloostrově. Vojáci se na ukrajinském území pohybují v maskovacích uniformách bez hodnostního označení, jejich výzbroj, chování a vybavení podle místních novinářů jasně ukazují, že jde o ruské armádní profesionály.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vojáci bez insignií hlídkují kolem vojenských základen na KrymuVideo: Reuters

 
Článek

Podle ukrajinské agentury RBK dokončily ruské jednotky v noci obsazení ukrajinské vojenské posádky v zálivu Balaklava u Sevastopolu. Ruští vojáci, které doprovázel tým neozbrojených civilistů, Ukrajince odzbrojili.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Pravděpodobně ruský voják v neoznačené uniformě hlídá vjezd na ukrajinskou základnu u vesnice Perevalnoje nedaleko Simferopolu na Krymu. Za branou jsou ukrajinští vojáci.

Kontrolou převzali i nad objekty sevastopolského mezinárodního letiště Belbek, které Rusové obsadili s použitím ohlušujících granátů. Místní ukrajinský vojenský útvar 4515 útočníkům odevzdal zbraně.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Vojáci bez insignií, zřejmě ruští, u vesnice Perevalnoje u Simferopolu

Voják od útvaru Roman Beregovyj řekl listu Ukrajinska pravda, jak akce probíhala: „Rusové přijeli před třemi dny. Napřed obsadili dům, kde je VIP salónek, kam přilétali Janukovyč a další. Druhý den obsadili oblast, kde stála naše letadla, pak obklíčili stráže. Nařídili jim odevzdat zbraně. Když to odmítli, večer začali házet ohlušující granáty. My jsme neodpovídali, protože jsme neměli žádné rozkazy. Neodpovídali jsme na provokace. Nyní zabrali skoro všechno. Zůstala nám jen administrativní budova a vlajka.”

Čeká se akce v Sevastopolu

Podle nepotvrzených zpráv se připravuje útok na jednu z dalších jednotek ukrajinské armády přímo v Sevastopolu. Vojáci dostali ultimátum s výzvou ke složení zbraní. Ze Sevastopolu ráno vyrazila na severovýchod směrem k Simferopolu kolona třiceti neoznačených vojenských vozidel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kyjevské náměstí Nezávislosti zmizelo pod květinamiVideo: Reuters

Podle ruských médií velí ruským invazním vojskům zástupce náčelníka ruského jižního vojenského okruhu Igor Turčeňuk. Novinářům řekl, že příkaz k zahájení vojenských operací na Krymu vydal prezident Vladimir Putin po konzultaci se sesazeným ukrajinským vládcem Viktorem Janukovyčem.

Foto: ti, Právo/Novinky

Později své prohlášení poopravil s tím, že ruské jednotky jsou na poloostrově na žádost místní autonomní vlády. Turčeňuk vyzval příslušníky všech ukrajinských jednotek na Krymu, aby svou výzbroj odevzdali do skladů.

Rusko  posiluje své vojenské jednotky na východní straně Kerčského průlivu, úžiny mezi Černým a Azovským mořem oddělující východ Krymu od ruského Krasnodarského kraje. "Na druhé straně průlivu jsou obrněné transportéry, nelze říci, zda se chystají naložit je na trajekty," prohlásil mluvčí ukrajinských pohraničníků.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Pravděpodobně ruští vojáci v neoznačených uniformách hlídají vjezd na ukrajinskou základnu u vesnice Perevalnoje nedaleko Simferopolu na Krymu. Za branou jsou ukrajinští vojáci.

Ruské námořnictvo zároveň mění postavení svých bojových plavidel rozmístěných u sevastopolského přístavu.

Ukrajina zvažuje částečnou demilitarizaci Krymu

Úřadující ukrajinský ministr zahraničí Andrij Deščyja se v rozhovoru pro ruskou tiskovou agenturu Interfax vyslovil pro přehodnocení smluvních vztahů s Ruskem i za cenu případné „demilitarizace Krymu”. Rusko podle něj „hrubě narušilo existující mezistátní dohody s Ukrajinou” a porušuje i smlouvu o pronájmu Sevastopolu.

Rusko má pronajatý vojenský přístav v Sevastopolu až do roku 2042. Sídlí tam velitelství jeho černomořské flotily.

Deščyja dodal, že v konfrontaci s Ruskem se Ukrajina může spoléhat jen sama na sebe a své vlastní diplomatické kroky: „Nikdo kromě nás neubrání Ukrajinu, nikdo to za nás neudělá.”

Foto: Baz Ratner, Reuters

Vojáci bez insignií, pravděpodobně ruské armády, poblíž ukrajinské jednotky u vesnice Perevalnoje nedaleko města Simferopol.

K dramatickému zostření situace se vyslovila i bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková. Prohlásila, že cílem Moskvy je úplná kapitulace Ukrajiny. Jedinou obranou před útoky ruského agresora je podle expremiérky členství Ukrajiny v Severoatlantické alianci. „Žádné jednání mezi Kyjevem a Moskvou není v nynější situaci možné," uvedla.

Předseda ruské vlády Dmitrij Medveděv poradil Ukrajincům, aby svrženého prezidenta Viktora Janukovyče vystavili ústavní žalobě, takzvanému impeachmentu. Podle něj zůstává Janukovyč legitimní hlavou státu. „Mají-li za to, že se něčím provinil, je to jediná cesta. Všechno ostatní je zvůle.” napsal ruský premiér na Facebooku.

Část ukrajinských vojáků přešla na stranu Rusů

Krymská autonomní vláda v pondělí oznámila, že počet ukrajinských vojáků, kteří „odpřisáhli věrnost krymskému lidu” a přešli na stranu okupačních sil, překročil 3000 a rychle se dál zvyšuje.

Místní proruské úřady údajně jednají s několika vysoce postavenými ukrajinskými důstojníky, kteří zvažují podobný krok. Z ukrajinských velitelů v minulých dnech přešel ke krymským povstalcům velitel ukrajinského námořnictva Denys Berezovskyj. Ten přísahal věrnost obyvatelům Krymské autonomní republiky a města Sevastopolu. Kyjev ho proto suspendoval a chce ho stíhat za zradu.

Ruské ministerstvo vnitra oznámilo, že je připraveno přijmout do svých řad ukrajinské policisty, kteří „se ocitli na ruském území”. Chce údajně vytvořit i speciální jednotku ze zběhů z ukrajinského pohotovostního oddílu Berkut. Podmínka je, že si Ukrajinci zažádají o ruské občanství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám