Hlavní obsah

V Soči zadrželi demonstrující obhájkyni gayů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soči
Aktualizováno

V Soči byla na několik hodin v neděli večer zadržena bývalá komunistická poslankyně italského parlamentu, transsexuálka používající jméno Vladimir Luxuria. Demonstrovala v olympijském parku za práva homosexuálů. O jejím zadržení informovala italská agentura ANSA, moskevské úřady to později potvrdily. Není známo, zda ji nějak potrestaly.

Aktivistka Vladimir Luxuria popisuje své zadržení v SočiVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Luxuria držela duhový transparent s ruským nápisem „Být gay je OK”. Policisté se k ní podle agentury DPA při zatýkání chovali agresivně. Na výslechu strávila několik hodin.

Luxuria z cely volala předsedovi italské organizace Arcigay Flaviu Romanovi. Ve tři hodiny ráno byla propuštěna. O incidentu byla informována italská ministryně zahraničí Emma Boninová.

Vladimir Luxuria se v roce 2006 stala první evropskou transsexuální poslankyní. Patří k předním obhájkyním práv homosexuální menšiny.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Vladimir Luxuria na archivním snímku

V Rusku loni vstoupil v platnost kontroverzní zákon o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží. Pořadatelé olympiády v Soči účastníky opakovaně ujišťovali, že budou respektovat práva homosexuálů. Zároveň ale zdůrazňovali, že budou dbát na dodržování ruských zákonů.

Luxuria se narodila před devětačtyřiceti lety jako Wladimiro Guadagno v italské Foggii. Přestože se považuje za ženu, nepodstoupila podle italských médií chirurgickou změnu pohlaví a právně a fyzicky je stále mužem. V Itálii se věnuje herectví, je spisovatelkou a televizní moderátorkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám