Hlavní obsah

Maďarsko je v zajetí ledu

Právo, Novinky, ČTK, ivi, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť/Bratislava
Aktualizováno

Mrznoucí déšť a následně vznikající náledí způsobily v sobotu a v neděli po celém Maďarsku značné komplikace v dopravě. Problémy se objevily i na Slovensku.

Foto: MTI

Značnou část Maďarska pokryl led

Článek

Náledí způsobilo problémy v dopravě hlavně na jihozápadě Slovenska. Nejhorší byla situace v Bratislavském, Trnavském, Nitranském a Trenčínském kraji. U Trnavy v důsledku náledí havaroval mikrobus, který narazil do billboardu. Šest dětí bylo zraněno.

Náledí a nárazový vítr způsobily komplikace na silnicích také v okolí Banské Bystrice.

V neděli byla v Maďarsku nejhorší situace v župách na severozápadě země. Ještě v dopoledních hodinách bylo několik silnic zcela nesjízdných a řada obcí zůstávala odříznutých od okolního světa. Problémy přetrvávaly až do odpoledních hodin.

Také maďarské dálnice M6, M7 a M1 byly dopoledne sjízdné jen s velkými obtížemi kvůli mrznoucímu dešti. Úřady v průběhu neděle vyzvaly řidiče, aby raději nevyjížděli a cestu odložili.

Zpoždění měly i vlakové a autobusové spoje. Úřady také na víc než deset hodin uzavřely pro těžké kamióny přechody se Slovenskem Rajka-Čunovo a Vámosszabadi-Medveďov. Odpoledne opatření zrušily.

Foto: MTI

Boj s náledím v Budapešti

Už v sobotu večer zakázalo Maďarsko provoz vozidel nad 7,5 tuny na jihozápadě a ve střední části země. Omezilo také vjezd na své území nákladním autům nad 7,5 tuny směrem z Rakouska, uvedla AFP, zatímco ledovka výrazně zpomalovala dopravu v Budapešti.

Potíže v Rakousku pokračují, v Srbsku evakuovali další řidiče

Jen pozvolna se uklidňuje situace na jihu Rakouska, které v uplynulých dnech postihla sněhová kalamita. Jezdí více vlaků, ale taurská trať a železniční propojení spolkové země Korutany s Itálií zůstává podle agentury APA uzavřené.

Ve východním Tyrolsku je několik obcí stále odříznuto od světa. Ve Štýrsku a Korutanech byly v neděli bez elektřiny tisíce lidí. V Rakousku sníh podle agentury DPA odklízejí tisícovky vojáků.

Celé Slovinsko čelí mrznoucímu dešti. Uzavřeno bylo mnoho regionálních a místních silnic. Železniční doprava podle APA zkolabovala úplně. Asi 200 000 lidí bylo bez elektrického proudu, tedy asi deset procent slovinských domácností. Prakticky celou zemi pokryl led a škody na rozvodných sítích a trafostanicích jsou značné. ČR proto poskytne Slovinsku pomoc v podobě generátoru elektřiny.

V noci na neděli byly podle agentury AP na severu Srbska evakuovány další stovky motoristů, kteří se svými automobily zůstali uvěznění ve sněhových návějích na srbských silnicích. [celá zpráva]

Na jihovýchodě Polska sněhové závěje odřízly zhruba 20 vesnic. Silničáři se snaží zprovoznit cesty a úřady pomáhají s dodávkami potravin.

Reklama

Výběr článků

Načítám