Hlavní obsah

Maďarsko se v OSN poprvé omluvilo za svou úlohu v holocaustu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Maďarsko se ve Spojených národech vůbec poprvé omluvilo za úlohu, kterou sehrálo během holocaustu. Informovala o tom v pátek agentura MTI, podle níž omluvu ve čtvrtek přednesl maďarský velvyslanec při OSN Csaba Körösi.

Článek

"Doposud nikdo na tomto fóru a jménem maďarského státu nevyjádřil odpovědnost maďarského státu za jeho roli v holocaustu," citovala agentura velvyslance. Körösi dodal, že ve čtvrtek tuto maďarskou odpovědnost vyjádřil hned dvakrát.

Velvyslanec omluvu vyslovil především při akci uspořádané v OSN u příležitosti 70. výročí maďarského holocaustu, jehož obětí se stali Židé a Romové. Později ji zopakoval při zahájení výstavy nazvané Vzpomínka na holocaust v Maďarsku, kterou uspořádaly různé organizace za účasti maďarské mise při OSN.

"Dlužíme obětem omluvu, protože maďarský stát byl vinen za holocaust. Jednak protože nedokázal ochránit své občany před zkázou a jednak protože pomáhal při masovém vraždění a poskytoval k němu finanční zdroje," řekl Körösi na tiskové konferenci v newyorském sídle Spojených národů při zahájení série akcí věnovaných holocaustu.

Vláda chce stavět pomník

Maďarsko si letos připomíná 70. výročí odsunu více než 430 tisíc maďarských Židů do nacistických táborů smrti. Deportace začaly krátce po německé invazi do země.

Problém antisemitismu je v Maďarsku v současné době opět živý vinou kontroverzního krajně pravicového hnutí Jobbik. Jeho členové odmítají odpovědnost Maďarska za vraždění Židů za druhé světové války a jsou známí antisemitskými prohlášeními.

Zlou krev udělal v poslední době záměr vlády premiéra Viktora Orbána postavit v Budapešti velký památník k výročí obsazení Maďarska Německem v březnu 1944. Představitelé maďarských židovských obcí se proti tomu postavili a kritici to považují za součást snahy zamlžit odpovědnost bývalých maďarských představitelů a tehdejších místních bezpečnostních sil za deportace Židů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám