Hlavní obsah

Boeing se v Kazani zapíchl čtyři metry do země

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Video bezpečnostní kamery zachytilo poslední okamžiky před nedělním dopadem Boeingu 737-500 Tatarstan Airlines v Kazani. Letadlo padalo střemhlav a přední část stroje se zabořila do země. Po dopadu explodovalo palivo. Při neštěstí zahynulo všech padesát lidí na palubě.

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera na letišti zachytila pád letadla v Kazani

 
Článek

„Letadlo spadlo. Šlo vertikálně do země. Po dopadu letadla na zem explodovalo,“ řekl podle webu Russian Times ministr dopravy Maxim Sokolov. Vyšetřovatelé uvedli, že trup pronikl do země do hloubky čtyř metrů. „Prakticky půlka letadla byla v zemi,“ uvedl zdroj obeznámený s vyšetřováním pro web Life News. Video z bezpečnostní kamery pomohlo vyšetřovatelům odhalit trajektorii letu.  [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Ruští hasiči a záchranáři zasahují u trosek Boeingu 737 Kazani.

To, že se stroj zabodl do země, spolu s požárem velmi komplikovalo práce záchranářů, piloty a těla cestujících z business class museli vydolovat ze země.

Další část trosek byla výbuchem paliva vymrštěna až do vzdálenosti 2,5 kilometru.

Kvůli prudkosti dopadu byly značně poškozené i obě černé skříňky, které už v pondělí dostali experti na dekódování. [celá zpráva]

Life News uvádí, že není k dispozici kazeta z černé skříňky zaznamenávající komunikaci v pilotní kabině.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyšetřovatelé ohledávají ohořelé trosky spadlého letadla v KazaniVideo: Ministerstvo pro mimořádné situace Ruska, Reuters

Stroj havaroval při pokusu o přistání. První se nepovedl. Piloti oznámili, že půjdou na druhý okruh, protože mají technické problémy, zřejmě s konfigurací podvozku. Nebylo ale upřesněno, o jaký problém šlo. Věž jim udala kurz k okruhu, který posádka potvrdila. Přestože letový dispečer Kirill Kornišin uváděl, že stroj nezměnil kurz, experti zkoumající trosky uvedli, že před pádem stroj začal zatáčet.

Poslední slova kapitána letadla Rustema Salichova byla: „Nepřistaneme.“

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Z letadla po výbuchu nezbylo téměř nic.

Vertikální pád naznačuje, že piloti se pokusili nasadit k druhému okruhu a začali stoupat, ale došlo k přetažení a k následné ztrátě vztlaku a propadnutí.

Původně se uvádělo pět možných příčin nehody, tedy špatné počasí, technická porucha, nekvalitní palivo, chyba pilota a nedodržení bezpečnostních opatření, s tím, že teroristický útok byl vyloučen. Posléze byly příčiny omezeny na chybu pilota a poruchu, Sokolov ale uvedl, že do uzavření vyšetřování zůstávají ve hře všechny teorie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám