Hlavní obsah

Na kazaňském letišti našli černé skříňky z havarovaného boeingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Na místě havárie Boeingu 737 na kazaňském letišti našli dvě černé skříňky z tohoto stroje, řekla agentuře Interfax představitelka Mezivládního leteckého výboru (MAK) Taťjana Anodinová. Už předtím byla nalezna těla všech padesáti obětí, mezi nimiž jsou i dvě děti a Britka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruští hasiči zasahují na letišti v Kazani Video: Reuters

 
Článek

„Byly vyzvednuty dva palubní zapisovače s údaji přístrojů a s hlasovým záznamem. Je předčasné hovořit o jejich stavu,” řekla Anodinová na zasedání v Kazani.

Zapisovače letových údajů jsou ale podle MAK mechanicky značně poškozeny. Interfaxu řekl zástupce MAK: „Skříňky palubních zapisovačů jsou vážně poškozeny, je patrné promáčknutí, i stav samotného zapisovače je špatný, ale byly poslány k dekódování. Navzdory značnému poškození si myslím, že z nich budeme schopni získat nějaké informace.”

Ruské úřady potvrdily, že při nedělním pádu Boeingu 737 v Kazani zemřelo všech 44 cestujících a šest členů posádky. Kromě syna prezidenta Tatarstánu Ireka Minnichanova a šéfa tatarstánské odbočky tajné služby FSB Alexandera Antonova zemřely i dvě děti a 53letá Britka. Letadlo už mělo být vyřazeno z provozu.

Přítomnost Britky potvrdila i ambasáda Spojeného království. Tajemník ruského ministra pro mimořádné události Vladimir Stěpanov ale uvedl, že identifikace ostatků bude možná jen na základě vzorků DNA.

Letadlo po dopadu mezi startovací a pojezdovou dráhu začalo hořet. Požár trosek se podařilo uhasit zhruba za hodinu, uvedl web Rusian Times.

Foto: ČTK/AP

Hasiči chladí trosky havarovaného Boiengu 737 v Kazani.

Stroj byl vyroben v roce 1989. Aerolinky Tatarstan Airlines ho už v roce 2012 plánovaly stáhnout z provozu, uvedla tisková agentura ITAR TASS. Podle Interfaxu měl stroj ukončit provoz letos. Před startem se ale neukázaly žádné problémy a posádka byla zkušená – oba piloti byli ročník 1966.

Foto: Stringer, Reuters

Sanitní vozy před budovou letiště v Kazani

Havarovaný Boieng 737 měl za sebou dlouhou službu u osmi aerolinek. Létal u Air France, u Bulgaria Air a dokonce v Africe u Uganda Air, ale také v Brazílii a v Rumunsku, uvedly CNN a Los Angeles Times. Tatarstan Airlines ho využívaly od roku 2008.

Opakované přistání

Představitel vyšetřovacího úřadu Vladimir Markin řekl televizi Rossia 24, že experti zkoumají, zda k havárii nemohla přispět nízká kvalita paliva nebo počasí.Při přistání v Kazani v 19.20 hod. místního času (16.20 SEČ) silně pršelo. Špatné počasí s mrznoucím deštěm a prudkými větry přetrvává, čeká se dokonce sněhová vánice, což komplikuje činnost vyšetřovatelů.

Náčelník vyšetřovatelů dopravních nehod v Povolží Alexandr Poltinin dopoledne zúžil možný okruh příčin nehody. Podle něj je nejpravděpodobnější chyba pilota nebo technická závada.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Kazaň

V ruském tisku se zatím neobjevily spekulace, že by mohlo jít o atentát, a Poltinin o něm už nemluvil, i když byl jednou z vyšetřovacích variant.

Foto: ČTK/AP

Trosky Boeingu 737 na letišti v Kazani

Podle svědků 47letý pilot Rustam Salichov první pokus o přistání přerušil. Jeden z pilotů ohlásil věži, že nemohli přistát kvůli technické závadě. „Řekl mi, že se pokusí udělat další okruh, a já jsem mu nadiktoval souřadnice přesně podle protokolu. On je potvrdil, ale neodklonil se z kurzu,” řekl televizi Rossia 24 dispečer Kiril Kornišin.

Několik sekund poté stroj havaroval. Dráhy se dotkl až poblíž řídicí věže, byl „zničen a zachvátily ho plameny“. Není jasné, proč se první přistání nepovedlo a proč pilot nezahájil druhý okruh. [celá zpráva]

Podle některých svědků ale opakoval pokus o přistání dvakrát nebo třikrát.

Poltinin připustil, že není jasné, proč letoun nepřistál hned napoprvé a proč posádka plánovala zahájit druhý okruh. Na otázku, zda piloti hlásili věži nějaké potíže, náčelník jen řekl, že posádka byla ve spojení s letištěm.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Smutek na letišti v KazaniVideo: Reuters

Ruská novinářka, která o víkendu letěla stejným strojem z Kazaně do Moskvy, uvedla, že při přistání byly patrné silné vibrace. Myslela si napřed, že jsou způsobeny větrem, ale počasí v Moskvě bylo dobré. Měla obavy, že stroj sjede z ranveje.

Foto: ČTK/AP

Ruští hasiči a záchranáři zasahují u trosek Boeingu 737 Kazani.

Zatímco velké ruské aerolinky, jako je Aeroflot, už patří k relativně bezpečným, malí dopravci přispívají k vysokému počtu tragických leteckých nehod v zemi. Kvůli havárii bylo uzavřeno kazaňské letiště a zrušeno bylo 53 letů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám