Hlavní obsah

USA odposlouchávají i telefonáty v Rakousku, tvrdí bývalý agent NSA

Bývalý americký agent Thomas Drake nepochybuje o tom, že Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) sleduje a zaznamenává telefonní hovory v Rakousku. Podle agentury APA to Drake zmínil v rozhovoru, který vyjde v pondělí v rakouském týdeníku Profil a jehož výňatky agentura odcitovala už v sobotu.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Vycházejte z toho, že se tak děje. Sledování mezinárodních komunikačních spojů je běžnou praxí NSA a doktrínou podpory amerických národních zájmů," řekl Thomas Drake, který podobně jako Edward Snowden na praktiky amerických tajných služeb veřejně upozornil.

Drake je na základě nejnovějších odhalení pocházejících od Snowdena přesvědčen, že je naprosto správné vycházet z toho, že NSA má ve Vídni svoji odposlouchávací stanici. Poukazuje přitom na označení "Vienna & Annex" uvedené na přísně tajné mapě hlavního města Rakouska, která patří speciálnímu americkému zpravodajskému útvaru. Mapa vešla minulý týden ve známost veřejnosti.

"Označení Annex je téměř vždy eufemismem pro aktivní operace, které probíhají pod diplomatickou zástěrkou," vysvětluje Drake. V legendě mapy je opakovaně rovněž použit výraz "Unmanned Remote", což podle bývalého agenta obvykle znamená, že toto zařízení nemusí být obsluhováno fyzicky přítomnými osobami, a může být tudíž řízeno na dálku. Zpravidla to tedy bývá odposlouchávací stanice nebo jiný monitorovací bod.

Podle magazínu Profil 32 procent dotázaných Rakušanů předpokládá, že už minimálně jednou byli při telefonování odposloucháváni. Naproti tomu 64 procent respondentů nevěří, že by jejich telefon byl někdy "napíchnutý".

Reklama

Související témata:

Související články

USA slibují omezení odposlechů

Americký prezident Barack Obama nařídil revizi programů výzvědných služeb poté, co vyšlo najevo, že Američané odposlouchávají telefonáty miliónů Evropanů...

Výběr článků

Načítám