Hlavní obsah

Německá delegace jedná ve Washingtonu o sledování dat

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Německá delegace zpravodajských služeb je ve Washingtonu, aby jednala s Bílým domem. Důvodem je skutečnost, že americká tajná služba monitorovala hovory na mobilu kancléřky Angely Merkelové, uvedla ve středu BBC. Jednání povedou poradce kancléřky pro zahraniční politiku Christoph Heusgen a koordinátor německých tajných služeb Günther Heiss.

Foto: Jason Reed, Reuters

Ředitel NSA Keith Alexander (vlevo) a ředitel Národního zpravodajství James Clapper vypovídají před kongresovým výborem pro bezpečnost.

Článek

Přítomnost delegace potvrdila mluvčí americké tajné služby NSA Caitlin Haydenová. Očekává se, že se rozhovorů budou dále účastnit poradkyně pro bezpečnost Susan Riceová, ředitel národního zpravodajství James Clapper a asistentka prezidenta pro vnitřní bezpečnost a boj proti terorismu Lisa Monaco.

Spojené státy čelí rostoucímu znepokojení svých západoevropských spojenců kvůli masovému sledování ze strany americké tajné služby NSA, jež se týkalo i vrcholných politiků. Šéf americké tajné služby NSA Keith Alexander ale monitorování hovorů politiků obhajuje jako klíčové a popírá, že by se sledovaly milióny spojení.

Podle Clappera většinu dat o sledování spojení v evropských zemích pořídily jejich vlastní tajné služby a předaly je NSA. Dále uvedl, že informace o činnosti NSA výrazně poškodila Spojené státy a jejich tajné služby.

Clapper a Alexander hájili v úterý sledování před kongresovým výborem pro bezpečnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám