Hlavní obsah

Snowden chce mluvit s německými představiteli o odposlouchávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich se pokusí najít způsob, jak zajistit setkání bývalého analytika CIA Edwarda Snowdena, který se před vydáním do USA ukrývá v Rusku, s německými představiteli. Snowden dal v pátek najevo ochotu vystoupit v Německu a promluvit o praktikách amerických tajných služeb včetně odposlouchávání telefonu kancléřky Angely Merkelové.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP a Reuters

Edward Snowden.

Článek

„Pokud nám chce pan Snowden podat informace, rádi to přijmeme. Najdeme způsob, jak umožnit rozhovor, jestliže chce hovořit s německými představiteli,“ citoval deník Die Zeit Friedricha.

Ministrův mluvčí následně doplnil, že Berlín ale bude ještě žádat „vyjasnění a další informace“. Doplnil, že Friedrich měl spíše na mysli setkání v Rusku.

Ministr připustil možnost jednání se Snowdenem poté, co se s třicetiletým Američanem v Moskvě sešel německý opoziční poslanec za Zelené Hans-Christian Ströbele, který kritizuje sledování americkou tajnou službou NSA, jež odkryl Snowden.

Rád by do Německa

Ströbele po setkání zveřejnil dopis od Snowdena. Mladý Američan v něm hájil odkrytí utajovaného programu sledování internetové a mobilní komunikace. Uvedl, že rozvědky by v budoucnu neměly mít právo narušovat právo na soukromí lidí. Upozornil na to, že ačkoliv podle svých slov přispěl k nápravě mnohých nešvarů, je vlastní vládou perzekvován.

„Těším se na to, že si s vámi ve vaší zemi pohovořím, jakmile bude situace vyřešena,“ vzkázal Němcům.

Související témata

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Angela Merkelová po oznámení odhadů, které jí přisoudily až 42 procent

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Podle Ströbeleho by Snowden mohl vystoupit před poslanci v Bundestagu, když už nemůže předstoupit před americký Kongres. To ale podle právníka Anatolije Kučereny nepůjde. „Není to možné vzhledem k tomu, že nemůže překročit ruské hranice,“ upozornil. Zároveň ale dodal: „Snowden může v rámci mezinárodních dohod podat svědectví v Rusku, ale to by měly rozhodnout německé úřady.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám