Hlavní obsah

Ukrajinský prezident nakoupil škodovky místo mercedesů, chválil Zeman v Kyjevě

Právo, Jiří Ovčáček (Kyjev)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Prezident Miloš Zeman na pondělním podnikatelském semináři v Kyjevě pochválil, že kancelář jeho ukrajinského protějšku Viktora Janukovyče vyměnila vozy značky Mercedes za česká auta značky Škoda. Podle Zemana by si z toho měli vzít příklad majitelé ukrajinských firem.

Foto: Sergei Chuzavkov, ČTK/AP

Miloš Zeman během státní návštěvy na Ukrajině.

Článek

„Doufám, že i majitelé velkých firem budou následovat příkladu svého prezidenta,“ prohlásil na semináři Zeman. Nákup škodovek Janukovyčovou prezidentskou kanceláří označil za velmi významný signál hluboké česko-ukrajinské obchodní spolupráce.

Zeman i šéf Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák poukázali na to, že během návštěvy Ukrajiny byla uzavřena dohoda o výstavbě pivovaru. „Podepsali jsme dohodu, že vám tady pivovar postavíme,“ prohlásil Hanák.

Janukovyč v projevu zmínil, že plzeňská Škoda Transportation dodala ukrajinským železnicím u příležitosti fotbalového Eura 2012 elektrické osobní soupravy. Se Zemanem se shodl v podpoře ekonomické diplomacie. Ukrajinský prezident v této souvislosti hovoří o ekonomizaci zahraniční politiky.

Český prezident poukázal na řadu dalších dohod, které byly na Ukrajině během jeho pobytu uzavřeny. Zmínil smlouvu o spolupráci mezi poštovními organizacemi obou zemí. A dodal, že v úterý ve východoukrajinském Doněcku budou uzavřeny další kontrakty.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman na Ukrajině ocenil veterány Rudé armády

Prezident Miloš Zeman v neděli zahájil pracovní návštěvu Ukrajiny. V předvečer 70. osvobození hlavního města Kyjeva od nacistické okupace vyjádřil hrdost na...

Výběr článků

Načítám