Hlavní obsah

Snowden zůstává na moskevském letišti, povolení odejít prý nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Bývalý konzultant amerických tajných služeb Edward Snowden zatím nemůže opustit tranzitní zónu moskevského letiště, protože ještě neobdržel příslušné povolení a jeho žádost o azyl se stále posuzuje. Novinářům to ve středu řekl Snowdenův advokát Anatolij Kučerena. Snowden se v tranzitu už déle než měsíc ukrývá před americkou justicí.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP a Reuters

Edward Snowden

Článek

"Problém ještě není vyřešen. Snowden to přijal s pochopením," řekl Kučerena poté, co se s Američanem setkal. Zdůraznil, že žádost o azyl nebyla zamítnuta, ale posuzuje se; uprchlík se prý stal "obětí" ruské byrokracie.

Povolení přitom mělo být podle mluvčí letiště Šeremetěvo předáno 29letému Snowdenovi v průběhu středečního odpoledne.

Snowden podle dřívějších vyjádření usiluje o to, dostat se do Jižní Ameriky, kde mu azyl nabídly Nikaragua, Venezuela a Bolívie. Minulý týden pak Američan požádal ruské úřady o udělení dočasného azylu.

Snowden, který v minulosti pracoval pro americkou rozvědku CIA a zprostředkovaně i tajnou službu NSA, je na útěku od června, kdy novinářům vyzradil existenci programu Prism, v jehož rámci USA monitorují internetovou a telefonickou komunikaci miliónů lidí po celém světě. Do Moskvy Snowden uprchl přes Hongkong.

Reklama

Související témata:

Související články

Island odmítl Snowdenovi udělit občanství

Pouhých šest poslanců ze 63 ve čtvrtek podpořilo na Islandu návrh udělit státní občanství Edwardu Snowdenovi, počítačovému technikovi, který vyzradil médiím...

Výběr článků

Načítám