Hlavní obsah

Západ s tajnou službou USA spolupracuje už dlouho, prohlásil Snowden

Západní státy, které pobouřily špionážní praktiky americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA), s ní ve skutečnosti dlouho spolupracují. V rozhovoru, který v neděli zveřejnil německý list Der Spiegel, to uvedl bývalý technik amerických tajných služeb Edward Snowden.

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Článek

Rozhovor je z doby, než Snowden vyzradil médiím tajný americký program sledování mezinárodního internetového a telefonického provozu. USA mezitím Snowdena obvinily ze špionáže.

Brazilský deník O Globo v neděli informoval, že NSA patrně sledovala rovněž komunikaci miliónů lidí v Brazílii.

Agenti NSA "pracují ruku v ruce s Němci a většinou dalších západních zemí", uvedl Snowden v rozhovoru, z něhož citovala agentura AFP. Rozhovor se Snowdenem prostřednictvím šifrovaných e-mailů uskutečnili americký expert na šifrování Jacob Appelbaum a dokumentaristka Laura Poitrasová.

Snowden také například uvedl, že agentura NSA poskytovala Němcům "nástroje analýzy" pro informace proudící přes Německo z oblastí, jako je Blízký východ.

Brazílie znepokojena

Partnerství mezi NSA a jinými zeměmi je přitom prý pojímáno tak, aby "chránilo jejich politické představitele před veřejným pobouřením", pokud bude zveřejněn způsob, kterým "hluboce narušují soukromý život ve světě".

Snowden v současnosti zřejmě přebývá v tranzitním prostoru moskevského letiště Šeremeťjevo. Bolívie, Nikaragua a Venezuela mu nabídly politický azyl, zatím není jasné, zda Snowden nějak zareagoval. [celá zpráva]

Zájem NSA mířil údajně také na jihoamerický kontinent, konkrétně do Brazílie. Vláda největší země Latinské Ameriky v neděli dala najevo znepokojení nad informací deníku O Globo, podle nějž sbírala tajná služba údaje o miliónech telefonních a e-mailových konverzací, které probíhaly v rámci Brazílie.

Ministr zahraničí Antonio Patriota prohlásil, že jeho země požádala prostřednictvím brazilského velvyslance ve Washingtonu o vysvětlení těchto praktik. Brazílie podle něj také navrhne OSN vytvoření pravidel, která by chránila soukromí obyvatel po celém světě.

Deník zakládá svůj článek na informacích, které poskytl Snowden. V Brazílii údajně NSA shromáždila druhý nejvyšší počet údajů na celé západní polokouli, hned za Spojenými státy. Brazílie byla podle listu zemí prioritního zájmu NSA spolu s Čínou, Ruskem, Íránem a Pákistánem.

Reklama

Související články

Island odmítl Snowdenovi udělit občanství

Pouhých šest poslanců ze 63 ve čtvrtek podpořilo na Islandu návrh udělit státní občanství Edwardu Snowdenovi, počítačovému technikovi, který vyzradil médiím...

Výběr článků

Načítám