Hlavní obsah

Snowden požádal v Rusku o dočasný azyl

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Bývalý technik CIA Edward Snowden požádal v Rusku o dočasný azyl. S odkazem na Snowdenova právníka Anatolije Kučerenu to v úterý uvedla agentura RIA Novosti.

Foto: Taťjana Lokšinová/Human Rights Watch, ČTK/AP

Edward Snowden na tiskové konferenci na moskevském letišti Šeremetěvo

Článek

Rusko žádost o poskytnutí dočasného azylu zváží, řekl RIA Novosti už dříve zdroj z ruského imigračního úřadu. „Žadatel nemůže být v průběhu posuzování vyhoštěn,“ poznamenal zdroj a doplnil, že v případě odmítnutí žádosti má Snowden právo se odvolat.

Snowden žádost o azyl v Rusku podával už dříve, pak ji ale stáhl poté, co ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že by Moskva mohla azyl poskytnout, ale pod podmínkou, že uprchlík přestane s poškozováním americké strany.

V úterý pak Putin přiznal, že Snowden je v tranzitním prostoru moskevského letiště Šeremetěvo v pasti. Rusové od počátku tvrdí, že Snowden fakticky nevstoupil ani na ruské území. Putin také dříve prohlásil, že Snowden je pro Rusy nechtěným darem od Američanů.

Snowden požádal o azyl ve dvou desítkách zemí, ale všechny ho postupně odmítly, až na Nikaraguu, Venezuelu a Bolívii. Minulý týden uprchlík požádal o pomoc ruské ochránce lidských práv, aby mu pomohli, než bude moci odcestovat do Latinské Ameriky.

Snowden, který v minulosti pracoval pro americkou rozvědku CIA a zprostředkovaně i tajnou službu NSA, je na útěku od června, kdy novinářům vyzradil existenci programu Prism, v jehož rámci USA monitorují internetovou a telefonickou komunikaci miliónů lidí po celém světě. Do Moskvy Snowden uprchl přes Hongkong.

Reklama

Související témata:

Související články

Island odmítl Snowdenovi udělit občanství

Pouhých šest poslanců ze 63 ve čtvrtek podpořilo na Islandu návrh udělit státní občanství Edwardu Snowdenovi, počítačovému technikovi, který vyzradil médiím...

Bolívie nabídla azyl Snowdenovi

Bolivijský prezident Evo Morales nabídl v sobotu azyl bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služeb Edwardu Snowdenovi.

Výběr článků

Načítám