Hlavní obsah

Rusko chce výměnu vězněných špiónů

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko usiluje o vydání manželského páru odsouzeného nedávno v Německu za špionáž. Ruský list Kommersant s odkazem na nejmenované zdroje ze zpravodajských služeb napsal, že by Moskva mohla výměnou za předání Andrease a Heidrun Anschlagových vydat jednoho nebo víc lidí vězněných v Rusku za spolupráci se západními rozvědkami.

Foto: Profimedia.cz

Heidrun (v popředí) a Andreas Anschlagovi u soudu ve Stuttgartu

Článek

Manželé ve věku 55 a 52 let byli počátkem měsíce odsouzeni na 6,5 a 5,5 roku vězení. V uplynulých 23 letech podle vyšetřovatelů předali do Ruska tisíce utajovaných dokumentů Evropské unie a Severoatlantické aliance. Anschlag dokonce některé vzkazy svým nadřízeným umísťoval v kódované podobě přímo na populární internetové stránky YouTube.

Obhájce Pita a Tiny, jak údajně zněly jejich přezdívky, prohlásil, že k výměně může dojít „každou chvíli“.

Deník Kommersant napsal, že Rusko výměnu nenabídlo dříve, protože čekalo na to, zda se u soudu vyjeví, jaké informace dostala německá kontrarozvědka od americké FBI. Německá média naznačila, že manžele, kteří se v Německu prokazovali rakouským pasem, pomohla odhalit stejná osoba, která před třemi lety v USA ukázala na skupinu ruských špiónů s Annou Chapmanovou.

Chapmanovou a spol. Rusové posléze s Američany vyměnili za své vězně. Byla to nejrozsáhlejší výměna agentů od konce studené války.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Anna Chapmanová

Podle Kommersantu by teď mohl Kreml výměnou za agenty odsouzené v Německu vydat Valerije Michailova, bývalého důstojníka ruské tajné služby FSB, uvězněného na 18 let za spolupráci s americkou CIA, anebo Andrewa Dumenkova, který si odpykává 12letý trest za pokus prodat do Německa informace o technologiích pro ruské rakety.

Reklama

Související témata:

Související články

Z mladé ruské špiónky je hvězda

Osmadvacetiletá rusovlasá krasavice Anna Chapmanová (rozená Kuščenková) má všechny předpoklady stát se hvězdou špionážního skandálu, který propukl v USA po...

Výběr článků

Načítám