Hlavní obsah

V Rusku zakázali propagovat „netradiční sexuální vztahy” mezi mládeží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin v neděli podepsal zákon o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží. Sporná právní norma podle ruských médií vstoupí v platnost v pondělí. Zákon, který drtivou většinou hlasů v červnu schválily obě ruské parlamentní komory, ukládá za propagaci „netradičních sexuálních vztahů” vysoké pokuty, a to i cizincům.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Zákon zakazuje šířit mezi nezletilci jakékoli informace, které "jsou zaměřeny na formování netradičních sexuálních vztahů neplnoletých". Za porušení ukládá zákon pokutu do 5000 rublů, v případě úředních osob desetinásobek. Právnické osoby může postihnout pokuta do miliónu rublů. Pokud se k propagaci homosexuality používá internet či jiná média, mohou občané zaplatit až 100.000 rublů, úřední osoby 200.000 rublů a právnické osoby další milión.

Z iniciativy horní parlamentní komory je v zákoně i paragraf týkající se cizinců. Budou-li mezi ruskými dětmi propagovat netradiční pohlavní styk, mohou dostat nejen pokutu do 5000 rublů, ale mohou být i uvězněni na 15 dní a následně vyhoštěni. Použijí-li ke svému jednání internet, zvyšuje se pokuta až na 100.000 rublů.

Putin podle agentury ITAR-TASS podepsal i další kontroverzní zákon, který trestá urážku náboženských organizací a citů věřících. Nově budou moci být tyto činy potrestány až ročním vězením, nucenými pracemi nebo pokutou do 300.000 rublů. V případě, že k urážce víry dochází v kostelech, zvyšuje se sazba až na tři roky vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám