Hlavní obsah

Budapešť čeká těžká noc, hladina Dunaje sahá na devět metrů

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V hlavním městě Maďarska bude Dunaj kulminovat v noci na pondělí nebo ráno. „Povodeň se blíží k srdci naší země. Jsou před námi rozhodující dny, protože Budapešť je nejhustěji obývanou částí země,“ upozornil premiér Viktor Orbán.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Dům obklopený vodou v maďarském městě Esztergom, 70 km západně od Budapešti.

Článek

Premiér v neděli večer osobně navštívil neohroženější části města: Margitin ostrov a pobřežní čtvrť Római.

Večer dosahovala hladina Dunaje v Budapešti 889 centimetrů. Dosavadní rekord 860 centimetrů padl ještě v sobotu večer.

V centru Budapešti je uzavřeno několik ulic. Situace je vážná především v okolí Batthyányho náměstí. Hráze drží, ale voda zde prosakuje z kanalizace a hasiči ji musí odčerpávat. Zdejší stanice metra je uzavřena a chrání ji pytle s pískem. V těchto místech pod zemí má konečnou stanici také příměstský vlak HÉV, který však už několik dní na konečnou z bezpečnostních důvodů nezajíždí.

BEZ KOMENTÁŘE: Dunaj v Budapešti už překonal rekordní úroveň z roku 2006Video: Ivan Vilček, Právo

Odpoledne se na sociální síti rozšířila zpráva, že strop tunelu pro HÉV pod tlakem vody praská. Budapešťský dopravní podnik tyto zprávy dementoval, ale na nábřeží pro jistotu rozmístil staré autobusy Ikarus a vyřazené trolejbusy sovětské výroby, aby svou vahou vytvořily protitlak.

Na nedaleké Hlavní ulici v neděli evakuovali 76 obyvatel zdejšího domova pro seniory. Celkově v Budapešti evakuovali 215 lidí. Město připravilo na výstavišti Hungexpo místo pro 15 tisíc lidí. Všichni doufají, že k tak masové evakuaci nedojde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám