Hlavní obsah

Vězněné rockerky z Pussy Riot prohrály další soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rockerky ze skupiny Pussy Riot neuspěly s odvoláním proti svému odsouzení za výtržnictví v hlavním pravoslavném chrámu v Moskvě. Soudkyně odvolacího soudu Olga Jegorovová shledala, že rozsudek byl „absolutně zákonný“.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Pussy Riot u soudu

Článek

Soud v Moskvě loni poslal členky Pussy Riot Mariji Aljochinovou, Naděždu Tolokonnikovovou a Jekatěrinu Samucevičovou na dva roky do vězení.

Happeningem do té doby poměrně neznámé rockerky protestovaly proti vlivu pravoslavné církve na politiku Kremlu. Samucevičová byla při prvním odvolacím řízení podmínečně propuštěna, ale ostatní dvě členky skupiny soudci poslali do vězení. Aljochinová v současnosti drží protestní hladovku. [celá zpráva]

Obhájci vězněných dívek rozsudek zažalovali, ale odvolací soud ve středu jejich stížnost zamítl. Soudkyně Jegorovová prohlásila, že trest je "absolutně zákonný" a vězněné členky Pussy Riot nelze považovat za politicky pronásledované osoby.

BEZ KOMENTÁŘE: Pussy Riots zadrželi v únoru v centrálním moskevském kostele kvůli skladbě Bohorodičko, vyžeň Putina!

Advokátka rockerek Irina Chrunovová později západním novinářům řekla, že podá odvolání k ruskému nejvyššímu soudu.

Hladovkářka skončila v nemocnici  

Den před verdiktem převezli do nemocnice 24letou Marii Aljochinovou, která drží už sedmý den hladovky. Rozhodla se pro ni, když jí neumožnili se osobně účastnit odvolacího procesu. Stěžovala si též, že vedení věznice proti ní poštvává spoluvězně.

Ke kauze ruských punkerek se při své nynější návštěvě v Rusku vyslovil český premiér Petr Nečas. V besedě s ruskými novináři vyjádřil názor, že trest za jejich prohřešek byl "nepřiměřený a zbytečně tvrdý". Upozornil ale zároveň, že členky Pussy Riot nepovažuje za symbol boje za svobodu a lidská práva. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám