Hlavní obsah

Vězněná členka Pussy Riot drží hladovku

Moskva

Vězněná členka punkové skupiny Pussy Riot Marija Aljochinová ve středu zahájila protestní hladovku. Důvodem je podle tiskových agentur rozhodnutí soudu nedovolit jí účast při projednávání žádosti o podmínečné propuštění z výkonu trestu. Řízení bylo odloženo.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Eskorta přivádí Marii Aljochinovou k soudu.

Článek

Aljochinová podle agentury AP sledovala jednání prostřednictvím videolinky ze své věznice. Po rozhodnutí soudu nepřipustit její přítomnost nařídila svým obhájcům, aby se středečního slyšení nezúčastnili.

Soud v Bereznikách na Urale, který o žádosti rozhoduje, přesunul jednání na čtvrtek.

Aljochinová a další členka Pussy Riot, Naděžda Tolokonnikovová, si odpykávají dvouletý trest za výtržnost v hlavním moskevském chrámu, kde před prezidentskými volbami kapela předvedla punkovou modlitbu s názvem "Bohorodičko, vyžeň Putina". V dubnu už jiný soud zamítl žádost o podmínečné propuštění Tolokonnikovové.

BEZ KOMENTÁŘE: Pussy Riots zadrželi v únoru v centrálním moskevském kostele kvůli skladbě Bohorodičko, vyžeň Putina!

Ani šance Aljochinové na podmínečné propuštění nejsou moc vysoké, i když se jejím advokátům podařilo zrušit tři ze čtyř kázeňských důtek, kterými vedení vězeňského tábora vzpurnou punkerku potrestalo. Prý za pozdní vstávání po budíčku, neuctivé chování k dozorcům a pokus propašovat z tábora stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám