Hlavní obsah

Britští vojáci vězní Afghánce bez obvinění

– Londýn • Aktualizováno
Novinky, rei

Britští vojáci na své základně Camp Bastion v afghánské provincii Hílmand vězní až 90 Afghánců. Podle BBC může jít o nezákonné věznění. Právníci osmi zadržovaných mužů tvrdí, že jejich klienty vojáci vězní až 14 měsíců, aniž by vznesli obvinění.

Foto: Profimedia.cz

Britští vojáci na základně Camp Bastion

Článek

Situace Afghánců je podobná podmínkám vězňů na Guantánamu, tvrdí právníci a usilují o jejich propuštění britským soudem. Podání už u soudu v Londýně leží a první slyšení se má uskutečnit v červenci.

Vládní právník James Eadie popsal záležitost jako „dokonalou právní bouři“.

Britské ministerstvo obrany však nařčení odmítá. Podezřelí jsou vězněni podle práva pod mandátem OSN, tvrdí úřad. Po zveřejnění informací o vězněných Afgháncích, uvedlo ministerstvo, že by mohli být předáni afghánským úřadů. Už se pro to našel způsob. Jejich propuštění by ohrozilo britské vojáky, uvedlo ministerstvo.

Britské síly v Afghánistánu operují v rámci mezinárodní mise ISAF. Podezřelé můžou zadržovat 96 hodin, ve výjimečných případech ale i déle. Výjimkou může být třeba případ slibující získání klíčových informací k ochraně životů.

BBC v této souvislosti připomněla dřívější upozornění britské obrany na to, že ISAF nemá pravomoc, ani zařízení na dlouhodobé zadržování vězňů v Afghánistánu. Britské síly ale současně nemůžou od loňského listopadu předávat vězně afghánským úřadům, jelikož to zakázal ministr Philip Hammond kvůli obavám, že je s vězni špatně zacházeno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám