Hlavní obsah

Slovák Valuch tvrdí, že v íránském vězení strávil až půl roku

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Matej Valuch (26), kterého Írán označil za špiona CIA, po návratu na Slovensko přiznal, že v íránském vězení strávil až půl roku. Původní informace naznačovala, že byl zadržen začátkem roku 2013 a propuštěn minulý týden.

Matej Valuch

Článek

Íránská televize odvysílala dokument s názvem Lovec v pasti, v němž bylo uvedeno, že Slovák je agentem CIA. Valuch v pondělí novinářům řekl, že film byl natočený v době, kdy byl už ve vězení. Záběry údajně pořízené skrytou kamerou byly dopředu zrežírované a podrobně naplánované. „Byl jsem zadržen 23. srpna 2012 a film vznikl v první polovině září,“ uvedl Valuch.

Mladý Slovák vysvětloval, proč ve filmu opakovaně použil výraz CIA officer nebo Intelligence officers. „Ve 40 minutovém filmu jsem mluvil o své práci v Íránu. Vyšetřovatelé mi oznámili, že lidé, pro které jsem pracoval, byli ze CIA. Já tuto informaci nemohu potvrdit. Řekli mi, že to je důvod, proč jsem byl zadržen,“ řekl.

V Íránu zadrželi Slováka kvůli špionáži pro CIA

Íránci mu prý řekli, že film promítnou vysoce postavenému člověku a to mu umožní dostat se na svobodu. „Samotní Íránci věděli, že jsem nevinen,“ dodal Valuch. Prvních 40 dní ve vězení strávil na samotce. „Chovali se ke mně slušně. Nemučili mě,“ dodal. Následně byl na celách s různými lidmi, většinou rovněž obviněnými ze špionáže. „Dověděl jsem se, že podobné filmy dělali i s dalšími vězni. Takovýchto filmů natočili asi dvacet,“ uvedl.

Valuch byl z íránského vězení propuštěn minulou středu a v pátek nečekaně objevil na tiskové konferenci slovenského ministra zahraničí Miroslava Lajčáka v Bratislavě. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám