Hlavní obsah

Desetitisíce Maďarů demonstrovaly proti nacismu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Účastníci nedělní masové demonstrace v centru Budapešti odsoudili slova poslance extrémně pravicové strany Jobbik Mártona Gyöngyösiho, který požadoval sestavení seznamu členů vlády a parlamentu židovského původu. Protinacistické demonstrace se zúčastnily desetitisíce lidí a na tribuně vystoupili představitelé vládních i opozičních stran.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Upravená fotografie poslance Jobbiku Mártona Gyöngyösiho na demonstraci v Budapešti

Článek

Za vládní stranu FIDESZ vystoupil předseda poslaneckého klubu Antal Rogán. „Nezapomínejme, že každá genocida dvacátého století začínala sestavováním seznamů,“ upozornil Rogán.

Bývalý maďarský premiér Gordon Bajnai zdůraznil, že holocaust je národní tragédií Maďarů. „Tvrdohlavě chci věřit, že jsme se z historie poučili,“ dodal.

Předseda opoziční Maďarské socialistické strany Attila Mesterházy vyzval premiéra Viktora Orbána (FIDESZ), aby se na pondělní schůzi parlamentu distancoval od strany Jobbik. „Jobbik musíme držet v karanténě,“ dodal.

Gyöngyösi svá slova vysvětloval tím, že chtěl pouze zjistit, kdo z politiků má maďarské a izraelské občanství. V souvislosti s izraelsko-palestinským konfliktem je označil za bezpečnostní riziko pro Maďarsko. Další poslanec Jobbik Előd Novák vyzval poslankyni liberální strany Politika může být jiná Katalin Ertseyovou, aby složila mandát, protože má kromě maďarského také izraelské občanství.

Několik opozičních poslanců přišlo následně do parlamentu se žlutými hvězdami na oblečení. Opoziční demokratická koalice žádá zákaz strany Jobbik, kterou označila za nacistickou a fašistickou.

Reklama

Výběr článků

Načítám