Hlavní obsah

V nemocnici je to strašné, chci zpátky do vězení, žádá Tymošenková

Kyjev

Vězněná vůdkyně ukrajinské opozice Julija Tymošenková napsala vězeňským úřadům dopis s žádostí přerušit léčení a vrátit se do vězení. Expremiérka, která byla loni odsouzena k sedmi letům vězení za překročení úředních pravomocí, si v charkovské nemocnici léčí nemocnou páteř. Podmínky hospitalizace jsou ale podle Tymošenkové takové, že dává přednost cele.

Foto: Reuters

Julija Tymošenková

Článek

Podle advokáta Tymošenkové Serhije Vlasenka vůdkyně opozice odmítá léčbu v podmínkách trvalého špehování videokamerami. "Značná část léčebných procedur probíhá bez oděvu a jejich průběh tajně natáčejí skryté kamery," konstatoval obhájce. Některé videozáznamy z průběhu rehabilitace, nikoli ovšem urážlivé, se tento týden objevily na internetu a Vlasenko jejich pravost potvrdil.

Žádost Tymošenkové zjevně charkovskou vězeňskou správu zaskočila. Vedení věznice se obrátilo na ministerstvo zdravotnictví s prosbou, aby svolalo mezinárodní komisi expertů, která by měla o osudu bývalé ministerské předsedkyně rozhodnout.

Tymošenková si dlouhodobě stěžuje na bolesti zad a podle lékařů má vyhřezlou meziobratlovou ploténku. Protože místním lékařům nedůvěřuje, umožnilo jí ukrajinské ministerstvo zdravotnictví kontakt s experty německé kliniky Charité. Ti nedávno zaznamenali ve vývoji nemoci zlepšení, nicméně varovali, že stav nemocné negativně ovlivňuje trvalá psychická zátěž.

Tymošenková si před týdnem odpykala první rok ze svého trestu. Kromě toho je obviněna ve třech dalších kauzách, mezi nimiž je i podíl na usmrcení někdejšího vlivného ukrajinského podnikatele a politika Jevhena Ščerbaně. Obviněna je i z rozsáhlých finančních machinací, zpronevěr a daňových úniků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám