Hlavní obsah

Rusko může vymáhat dluh způsobený Tymošenkovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Soud v Kyjevě ve středu přiznal ruskému ministerstvu obrany právo vymáhat na ukrajinské státní pokladně dluh z poloviny 90. let ve výši 400 miliónů dolarů. Dluh zanechala společnost Jednotné energetické systémy Ukrajiny (JESU), v jejímž čele tehdy stála dnes vězněná Julija Tymošenková. Na ní se ukrajinská prokuratura pokouší dlužnou částku vymáhat.

Foto: Profimedia.cz

Tymošenkové se přezdívalo plynová princezna

Článek

Firma JESU, která se zabývala prodejem a distribucí ruských energetických surovin na Ukrajině, podle ruských i ukrajinských vyšetřovatelů neuhradila platby za dodaný ruský plyn. Tymošenková pak podle ukrajinské prokuratury ve spolčení s tehdejším ukrajinským premiérem Pavlem Lazarenkem nezákonně převedla svůj dluh na stát.

Zatímco ukrajinská vláda tvrdila, že převod byl nelegální a stát s dluhem nemá nic společného, ruská vláda argumentovala, že Lazarenkův kabinet se za dluh prokazatelně zaručil. Kyjevský soud dal ruským argumentům za pravdu. Verdikt není pravomocný, ukrajinský kabinet se pravděpodobně odvolá.

Tymošenková tahanice kolem dluhu označuje za absurdní. V době, kdy byla jako předsedkyně vlády a vůdčí osobnost "oranžové" revoluce na vrcholu moci, ji ukrajinské soudy zbavily všech obvinění. Prokuratura se přesto nyní snaží kauzu znovu otevřít.

Ukrajinská prokuratura Tymošenkovou obviňuje, že zisky z činnosti JESU posílala na zahraniční konta vlastních, účelově zřízených firem. Vyhýbala se rovněž zdanění svých příjmů.

Kvůli kauze chtěli Tymošenkovou zatknout i ruské orgány.

Pavlo Lazarenko si odpykává trest vězení v americké Kalifornii za finanční machinace a podvody. Z vězení bude propuštěn letos v listopadu, ale ukrajinská prokuratura marně shání informace, zda bude do Kyjeva vydán.

Reklama

Výběr článků

Načítám