Hlavní obsah

V nové gruzínské vládě zasedne fotbalista i ministrova švagrová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tbilisi

Vítěz nedávných gruzínských parlamentních voleb Bidzina Ivanišvili v pondělí představil novou vládu. Na tiskové konferenci médiím řekl, že sám bude zastávat premiérskou funkci. Bývalý mezinárodně známý fotbalista Kacha Kaladze bude ministrem pro regionální rozvoj.

Foto: ČTK/AP

Bidzina Ivanišvili

Článek

Koalice Gruzínský sen miliardáře a filantropa Ivanišviliho zvítězila ve volbách 1. října nad Sjednoceným národním hnutím (UNM) prezidenta Michaila Saakašviliho. V parlamentu získala 83 ze 150 křesel. Volbám předcházel skandál s mučením vězňů v gruzínských káznicích, který výrazně vychýlil volební preference ve prospěch Ivanišviliho.

Ministrem obrany by se měl stát Iraklij Alasanija, předseda strany Naše Gruzie, která je součástí koalice. Dříve byl vyslancem u OSN a léta stál v čele Ivanišviliho nadace. Ministerstvo zahraničí by měla vést Alasanijova švagrová, Maja Papanikidzeová. Nyní pracuje jako Ivanišviliho tajemnice a dříve byla velvyslankyně v Německu a Holandsku.

Vládu musí jmenovat prezident Saakašvili.

Žádné dohody s podnikateli

Pravděpodobný budoucí premiér zadal navrženým ministrům, aby si sami začali hledat své náměstky. Až je najdou, mají je poučit, "že tato vláda neuzavírá dohody s podnikateli a není korupční", citoval Ivanišviliho zpravodajský web Georgia Online.

Před volbami se Saakašvili snažil přesvědčit veřejnost, že se Gruzínský sen domlouvá s gruzínskými mafiány na povolební spolupráci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám