Hlavní obsah

Assange: Obamova obrana svobod na Blízkém východě je ironií

– Londýn
Novinky, rei

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange, jenž se schovává na ekvádorské ambasádě v Londýně, aby nebyl vydán do Švédska, zveřejnil ve středu video, v němž ironizuje postoje amerického prezidenta Baracka Obamy. Upozornil, že zatímco Obama podporuje svobodu projevu na Blízkém východě, jeho organizaci perzekvuje za to, že zveřejnila tajné depeše amerických diplomatů.

Foto: ČTK/AP

Julian Assange

Článek

Obama vyzval k obraně svobod v arabském světě ve své úterní řeči před Valným shromážděním OSN. Podle Assange ale udělal pro „kriminalizaci svobody projevu víc než kterýkoliv jiný prezident USA“.

„Muselo to být pro egyptské teenagery, kteří si (během revoluce) vymývali z očí americký slzný plyn, překvapivé slyšet, že USA podporují změnu na Blízkém východě,“ řekl Assange a dodal: „Je na čase, aby prezident Obama dodržel slovo a přestal perzekvovat WikiLeaks“.

Julian Assange se na ambasádě Ekvádoru, jenž mu poskytl azyl, skrývá od června. Brání se vydání do Švédska, kde byl nařčen ze znásilnění dvou žen. Assange tvrdí, že je obětí politické štvanice a mohl by skončit ve Spojených státech. Prohlašuje, že se bojí o život.

Agentura Reuters jeho bojový komentář k Obamovi vysvětluje jako možné znamení toho, že Ekvádor se se Švédskem nedohodl na podmínečném vydání Assange do Švédska. WikiLeaks daly na srozuměnou, že Assange by se do Švédska vydal výměnou za záruky, že nebude vydán do jiné země, zejména USA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám