Hlavní obsah

Do roka bych mohl být pryč, věří Assange

– Londýn

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange očekává, že na ekvádorské ambasádě v Londýně stráví ještě půl roku až rok, než ji bude moci opustit. Doufá také, že Švédsko upustí od jeho vyšetřování a nebude nutné jeho vydání do této skandinávské země. Řekl to ve čtvrtek během rozhovoru pro ekvádorskou televizní stanici Gama.

Foto: Chris Helgren , Reuters

Julian Assange na balkóně velvyslanectví Ekvádoru v Londýně

Článek

„Myslím, že situace bude vyřešena diplomatickou cestou. Švédská vláda by mohla případ nechat být. Myslím, že to je nejpravděpodobnější scénář. Snad by po důkladném vyšetření toho, co se stalo, mohli případ odložit,“ řekl Assange k podezření, že ve Švédsku znásilnil dvě ženy.

„Myslím si, že to bude vyřešeno za šest až dvanáct měsíců, takový je můj odhad,“ dodal Assange.

Jednačtyřicetiletý Australan se uchýlil na velvyslanectví Ekvádoru v červnu poté, co britského soudy rozhodly o jeho vydání do Švédska. Assange tak porušil podmínky vazby a hrozí mu zatčení.

Ve Švédsku obviněn nebyl a on se bojí, že mu hrozí vydání do USA a tam obvinění kvůli zveřejnění tajných amerických depeší serverem WikiLeaks. Ekvádor mu proto udělil azyl, Assange se ale nemá jak dostat z londýnské ambasády.

Ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patino ve středu potvrdil, že se Assangeovi spolupracovníci snaží od Britů získat záruky, že když svolí s vydáním do Švédska, nebude pak Assange předán do žádné další země.

Spor o kondom

Žalobci ve Švédsku Assange viní, že měl během svého pobytu v zemi v srpnu 2010 nechráněný sex se dvěma ženami bez jejich souhlasu, což se kvalifikuje jako znásilnění.

Policejní spisy z vyšetřování unikly na internet. Podle výpovědi jedné z žen, „slečny A“, kterou dokumenty označují za aktivistku, byl Assange v létě hostem v jejím domě ve Stockholmu. Údajně se snažil o tělesné sblížení, když popíjeli čaj. Muž jí měl začít hrubě strhávat šaty a přetrhnout náhrdelník. „Snažila jsem se znovu obléct, protože se to dělo moc rychle a necítila jsem se pohodlně,“ popsala žalobkyně. Assange jí ale prý šaty znovu strhl. Nechtěla pokračovat, avšak Assange už údajně zastavit nešlo.

Žena doplnila, že ho tedy nechala, ať se vysvleče, ale když se chystal mít s ní styk bez kondomu, opakovaně se ho snažila neúspěšně zastavit. Nakonec souhlasil s ochranou. Žena má ale podezření, že to byla jenom přetvářka, protože se kondom po chvíli roztrhl.

Druhá žalobkyně, „slečna W“, měla s Assangem styk během téhož víkendu. Když ale prý trvala na ochraně, Assange ztratil zájem a usnul. Druhý den ráno se probudila a zjistila, že s ní bez ochrany souloží.

Podle britského listu Guardian šly obě ženy, které jsou přítelkyněmi, s časovým odstupem na policii, aby po styku přiměly Assange k podstoupení testu na HIV. Assangeův britský právník uvedl, že klient test na HIV později podstoupil, a ten potvrdil, že není infikován.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám