Hlavní obsah

Německý podvodník se vydával za makléře, střádaly připravil o miliardy

Právo, DPA, KOV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Škodu v přepočtu za deset miliard korun má na svědomí největší německý podvodník Ulrich Engler řečený Richie (51), na nějž o víkendu uvalil vazbu soudce ve Frankfurtu nad Mohanem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Syn dělníka na silničních stavbách, jenž nikdy nepracoval v bance, se po léta vydával za experta na investice, který pomocí počítačového programu umí vždy jako první uhádnout vývoj kurzu akcií.

Pořídil si elegantní brožury a natočil reklamní video. Vystupoval jako bývalý burzovní makléř i znalec banky JP Morgan pro zahraniční cenné papíry.

Jen v Německu mu podle listu Bild svěřilo peníze přes 3500 lidí, napálit se nechaly i stovky Rakušanů a Švýcarů, kteří uvěřili tvrzení v brožuře, že kdo mu dá pět tisíc dolarů, dostane za sedm let 301 208 dolarů. Sliboval zhodnotit peníze až o 72 procent. Někteří mu poskytli celé své úspory na stáří.

Dopřával si život na vysoké noze

Získané peníze použil pro luxusní život. Zpočátku nicméně skutečně vyplatil některým vkladatelům i slibovaný „zisk“ – udělal si tím reklamu a důvěřivcům dodal chuť k dalším „investicím“. Jenže ti, kdo nedostali nic, zamířili na policii. Zatykač byl vydán v roce 2007, podvodníkovi se však podařilo uprchnout do Spojených států.

Čtyři roky tam žil s partnerkou v poklidu v luxusní vile v Bonitě Springs na Floridě pod falešným jménem, hrál golf a rád jezdil drahými vozy, než ho loni zastihla policie opilého za volantem. Vzali mu otisky prstů a na jejich základě začali rozmotávat jeho minulý život. Letos v červenci ho FBI zatkla v Las Vegas a při prohlídce jeho skladiště mu zabavila na tisíc uměleckých děl.

V pátek Englera Američané předali Němcům, kteří na něj okamžitě uvalili vyšetřovací vazbu. Přes advokáta podvodník vzkázal veřejnosti: „Vím, jak hluboko jsem klesl, ale jsem rád, že můj útěk skončil a jsem znovu na německé půdě.“

Hrozí mu 15 až 20 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám