Hlavní obsah

Odpadky zavalenou košickou ulici začali uklízet její obyvatelé

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Košice

Obyvatelé Hrebendovy ulice na košickém sídlišti Luník IX jsou po léta zvyklí sypat smetí přímo z oken paneláků. Magistrát Košic letos odmítl provést úklid a do odstranění několika tun odpadu se poprvé pustili místní sami. Ze šesti tisíc obyvatelů sídliště, se však úklidu zúčastnilo jen třináct Romů v rámci aktivačních prací a osm dobrovolníků.

Foto: Foto archiv, Právo

Odpadky sou na sídlišti vážným problémem.

Článek

Úklid byl nevyhnutný, protože pro velké množství odpadu a potkanů hrozilo šíření epidemie. Město zabezpečilo velkokapacitní kontejnery, gumáky, vidle, hrábě a kolečka. Je potřeba uklidit asi 1600 metrů čtverečních a úklid potrvá asi dva měsíce.

„Bylo by lepší, kdyby nás bylo víc,“ povzdechli si dobrovolníci. Přiznali, že ostatní Romové se jim smějí. „Vidí, že tady uklízíme a přímo před našima očima vyhazují další věci z balkónu,“ řekl serveru čas.sk Marek Bado.

V minulosti dal magistrát Hrebendovu ulici několikrát uklidit. Například v roce 2010 za pomocí těžkých mechanismů odtud vyvezli tisíc tun dopadu. Město tehdy na úklid vynaložilo 80 tisíc eur (2 milióny Kč). Tentokrát magistrát další nevratnou finanční injekci odmítl.

„Nebudeme dál doplácet na lidi, kteří nerespektují pravidla naší společnosti a nedodržují základní hygienické návyky. Zákon musí platit i na Luníku IX,“ uvedl primátor Košic Richard Raši.

V minulosti se do úklidu zapojili rovněž někteří politici, jako například Ján Čarnogurský. Nic se však nezměnilo a obyvatelé dál sypou smetí přímo z oken a balkónů. Podle odhadu by smetí z Hrebendovy ulice momentálně naplnilo asi 140 velkokapacitních kontejnerů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám