Hlavní obsah

Francouzský prezident má problém: pustily se do sebe jeho ženy

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský prezident dostal za úkol usměrnit svoji partnerku a první dámu země, která svým slovním útokem na sociální síti tento týden vnesla rozkol do řad jeho strany, a to jen pár dní před druhým kolem parlamentních voleb. Napětí mezi první dámou Valerií Trierweilerovou a bývalou prezidentovou partnerkou a matkou jeho dětí Ségolène Royalovou znepokojilo celou Socialistickou stranu a dokonce kvůli němu intervenoval premiér Jean-Marc Ayrault.

Foto: Jacques Brinon/Pool , Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande

Článek

„Nejsem stroj. Cítila jsem se, jako by mě někdo zavraždil,“ reagovala Royalová na útok Trierweilerové, jež před lety svedla jejího partnera, když se první jmenovaná sama snažila o zvolení do prezidentského úřadu. „Žádám respekt jako matka rodiny, jejíž děti slyší a vnímají, co se říká,“ dodala Royalová, aby také první dámě připomněla, s kým má prezident potomky.

Foto: Profimedia.cz

Ségolène Royalová

Roaylová na sebe s reakcí dala více než 24 hodin čekat, pak ale slovní útok Trierweilerové popsala jako „silnou ránu“. Není divu, první dáma totiž prostřednictvím sociální sítě Twitter nevyslala do světa nic menšího než přání volebnímu soupeři Royalové ve městě La Rochelle, aby v nedělním druhém kole parlamentních voleb vyhrál.

Foto: Profimedia.cz

První dáma Francie Valerie Trierweilerová

Levicového kandidáta Oliviera Falorniho v La Rochelle podporuje i pravice a Royalové hrozí, že se do parlamentu nedostane. Ještě nedávno při tom tisk spekuloval, že prezident Francois Hollande chce z matky svých čtyř dětí udělat předsedkyni parlamentu, což je druhý nejprestižnější post v zemi hned po úřadu předsedy vlády.

Hollande do předvolební kampaně nezasahoval, ale u Royalové udělal výjimku a osobně ji podpořil. To byla pro jeho současnou partnerku Valerii Trierweilerovou zřejmě příliš hořká pilulka.

„Hodně štěstí Olivierovi Falornimu, který není bez ceny a který tolik let nesobecky bojoval za obyvatele La Rochelle,“ oznámila první dáma Francie do světa.

Její nerozvážnost popudila celou Hollandovu stranu, z níž se ozvalo několik výzev, aby obě prezidentovy ženy zchladily své emoce. V té souvislosti bylo bezprecedentní vystoupení premiéra Jeana-Marka Ayraulta, který první dámu upozornil, že by „měla vědět, kde je její místo“ a „zůstat diskrétní“. Ministerský předseda nicméně smířlivě dodal, že začátky v úřadu mohou být těžké, a že s prezidentem Hollandem sdílí názor na nepatřičnost směšování veřejného a soukromého života.

Nejen francouzská média kauzu, kterou opozice nazvala "Dallasem v Elysejském paláci", komentují v lehkém tónu. Hollande se podle nich možná snaží vystupovat méně okázale než jeho předchůdce Nicolas Sarkozy marně, protože má kolem sebe hašteřivé ženy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám