Hlavní obsah

Desetitisíce Rusů protestovaly proti Putinovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Desetitisíce demonstrantů s vlajkami a transparenty zaplavily v úterý centrum Moskvy. Protestovaly proti zpřísnění pokut pro pořadatele i účastníky protivládních protestů a také proti pondělním domovním prohlídkám v bytech předáků opozice. Demonstranti žádají odchod prezidenta Vladimira Putin a nové volby. Protesty v úterý zažila i další ruská města.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Desetitisíce Rusů protestovaly v Moskvě proti PutinoviVideo: Reuters

 
Článek

„Putin je zloděj“ či „Rusko bez Putina“, křičeli demonstranti v metropoli Moskvě. Policie odhadla jejich počet na 18 000, média nezávislá na Kremlu ale uvedla, že protestovalo 50 000 lidí. Organizátoři dokonce hovořili až o 200 000 protestujících.

„Je vidět, že z nás mají strach jako z ohně,“ prohlásil opoziční vůdce Boris Němcov před shromážděnými. Němcovovi stejně dalšímu předákovi Sergeji Udalcovovi policisté na místě předali předvolání k výslechu.

Foto: ČTK/AP

Protivládní demonstrace v Moskvě

Právě kvůli výslechu se v úterý demonstrace nezúčastnil někteří zástupci opozice, například politik Ilja Jašin, bloger Alexej Navalnyj či televizní moderátorka Xenija Sobčaková, upozornila ČTK. Právě jim stejně jako Udalcovovi policie v pondělí prohledávala byty.

Foto: ČTK/AP

Sergej Udalcov (v popředí) dostal na místě předvolání k výslechu.

Protesty se udály i v dalších ruských městech včetně Sankt Petěrburku.

Prezident Vladimir Putin podepsal v pátek zákon zpřísňující tresty pro demonstranty. Zatímco až dosud hrozila zatčeným demonstrantům či pořadatelům akce pokuta v rozmezí 1000 až 5000 rublů (asi 625 až 3 130 Kč), nyní se maximální hranice posouvá až ke 300 000 rublům v případě jednotlivých občanů, respektive až k miliónu rublů v případě právnických osob, například politických stran (asi 188 000 až 625 000 Kč). Zákon umožňuje trestat i "protestní promenády" či dokonce i jen výzvy k protestům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám