Hlavní obsah

Svědci popisují brutální masakr v Húle, modré přilby odmítly zasáhnout

Novinky,
Damašek

Masakr, při němž v syrské Húle zemřelo přes sto lidí, byl pečlivě připravený a koordinovaný. Jasně to potvrzují výpovědi svědků, kteří na místě viděli autobusy syrských bezpečnostních sil. Damašek však jakoukoli vinu popírá. Obyvatelé si podle listu The Times stěžují, že pozorovatelé OSN při masakru nijak nezasáhli, i když jejich úkolem je pouze dozírat na dodržování příměří.

Foto: Reuters

Pozorovatel OSN si fotí oběti masakru.

Článek

Abú Imád žijící ve městě vypověděl, jak v pátek večer kontaktoval pozorovatelskou misi: „Řekli jsme jim o tom v noci. Sedm z nich jsme zavolali. Řekli jsme jim, že masakr páchají právě teď v Húle žoldáci režimu. Oni odmítli masakr zastavit.“

Podle aktivistů použila syrská armáda dělostřelectvo. Obyvatele pak vraždila milice Šabiha věrná režimu, která prohledávala dům po domu a vraždila i lidi na ulicích.

„Viděl jsem utíkat lidi ze sousedství, kteří říkali, že milice Šabiha a bezpečnostní síly vtrhly do sousedství,“ řekl abú Džafár ze čtvrti as-Saad v Húle a dodal: "Viděli jsme autobusy bezpečnostních sil. Ostřelování poškodilo tři sta domů. Viděli jsme vybuchnout minometný granát vně našeho domu. Vevnitř byli zabiti matka a šestnáctiletý syn a malá holčička. Dveře byly vyraženy.“

Exodus

Abú Džafár popsal i další vývoj situace v oblasti: „Z oblasti uteklo od pátku 35 000 lidí, 20 000 z okolí Húly a 15 000 z centra.“ Utíkali do nedalekých vesnic, mnohé rodiny ale zůstávají vystrašené na ulicích bez střechy nad hlavou. „Takováto úroveň násilí je v Húle něčím novým, obvykle jsme měli jednoho mrtvého a pět nebo šest zraněných denně.“

Syrský režim ale zcela popírá, že by se dopustil masakru ve městě, které představovalo ohnisko odporu obklopené vesnicemi věrnými Damašku.

Režim účast popírá

„Žádný syrský tank ani dělo nevstoupilo na místa, kde byl spáchán masakr. Bezpečnostní síly neopustily své pozice, protože zaujímají obranné pozice,“ uvedlo vládní prohlášení.

„Ve svých domech byly povražděny děti, ženy a nevinní lidé. To je něco, co syrská armáda nedělá,“ řekl mluvčí ministerstva zahraničí Džihád Makdisi a dodal, že „metoda vraždění byla brutální.“ Mělo jít o akci teroristů.

Sýrie reagovala poté, co zásah v Húle odsoudila v prohlášení Rada bezpečnosti OSN, která uvedla, že dělostřelectvo a tanky ostřelovaly obytné čtvrti a armáda nařídila zabíjet civilisty „střelbou zblízka“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám