Hlavní obsah

V Rusku nepustili vozíčkáře do restaurace, kazil by chuť ostatním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rozčarováním skončila pro obyvatele uralského Jekatěrinburgu Alexandra Mokina oslava jeho 27. narozenin, kterou chtěl uspořádat se svými přáteli v jednom z místních podniků. Oslavence do restaurace nepustili, protože je vozíčkář. "Kazil byste chuť ostatním hostům," vykázal Mokina personál restaurace.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mokin je vozíčkářem dva roky, zranění páteře si přivodil skokem do mělkých vod místní přehrady. Se zákazem vstupu do restaurace se prý setkal už loni, kdy se spor vyřešil smírně. I tentokrát vozíčkář dostal omluvný dopis s tím, že personál odpovědný za incident čeká vyhazov. Přesto je Mokin odhodlán dát věc k soudu. "Nechci, aby se mi to stalo potřetí," řekl listu Komsomolskaja pravda.

V Rusku žije podle oficiálních údajů 13,2 miliónu invalidů, což je 9,5 procenta obyvatel. Nedostatečně ohleduplný přístup k vozíčkářům v minulosti několikrát kritizoval i bývalý prezident Dmitrij Medvěděv, který přiznal, že invalidé v Rusku nemají náležitý přístup ke vzdělání, lékařské péči ani rekreaci.

Ruský tisk loni informoval o případu skupiny postižených dětí, které nebyly vpuštěny na prohlídku moskevského mořského akvária. Dostalo se jim vysvětlení, že jejich přítomnost by rušila ostatní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám