Hlavní obsah

Proti Putinovi chce ruská opozice uspořádat "pochod miliónů"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Dvě desítky účastníků jednoho z opozičních shromáždění v centru Moskvy zadržela v sobotu ruská policie. Na druhé akci opoziční předáci vyzvali své stoupence, aby se 6. května zapojili do "pochodu miliónů" na protest proti návratu Vladimira Putina do Kremlu. Informovala o tom tisková agentura ITAR-TASS.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Protest proti Vladimíru Putinovi

Článek

Na náměstí Revoluce policisté zakročili proti účastníkům nepovolené demonstrace, na kterou přišlo několik desítek lidí. Policie argumentovala tím, že jde o akci, která nemá souhlas úřadů.

Nepovolené bylo i shromáždění na nedalekém Puškinově náměstí, kam přišlo údajně několik stovek lidí. V tomto případě však policie zachovala zdrženlivost, neboť pořadatelé svou akci označili za setkání občanů s poslanci, k němuž úřední povolení není zapotřebí.

Na Puškinově náměstí se objevily transparenty s nápisy "Rusko bez Putina" a lidé skandovali "Hanba", když je policisté pomocí megafonu vyzývali, aby se rozešli. Jeden z organizátorů Sergej Udalcov, který byl ve čtvrtek policií na 24 hodin zadržen, zdůraznil, že "pochod miliónů" je nutno uspořádat ještě před Putinovým nástupem do prezidentské funkce, do které byl dosavadní premiér zvolen minulý měsíc. Radikální opozice prezidentské volby považuje za zmanipulované.

Akce budou domlouvat s úřady, chtějí se vyhnout masakru

Putinova inaugurace je naplánována na 7. května a vláda teto týden oznámila, že od 6. do 9. května budou v zemi čtyři dny volna. Putin toto rozhodnutí vysvětlil bez zmínky o své inauguraci; do práce prý Rusové nepůjdou proto, že "lidé se vyslovili pro několik volných dnů navíc, aby mohli odjet na venkov na své chaty".

Udalcov v sobotu ujistil, že organizátoři "pochodu miliónů" se o chystané akci budou domlouvat s moskevskými úřady, "abychom nikoho nevystavovali masakru".

Účastníci shromáždění na Puškinově náměstí podle ITAR-TASS kritizovali ruskou televizní stanici NTV za šíření lži. Demonstranty popudil nedávno vysílaný pořad Anatomie protestu, jehož autoři mimo jiné tvrdili, že demonstranti dostávají za účast na opozičních akcích peníze a že opozice financovala provokace na mítincích pořádaných na podporu současného režimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám