Hlavní obsah

Britského ministra stálo křeslo mlžení kolem rychlé jízdy

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský ministr pro energetiku a klimatické změny Chris Huhne v pátek složil funkci. Stalo se tak jen chvíli poté, co ho prokuratura obvinila z maření výkonu spravedlnosti. Před lety byl totiž přistižen při rychlé jízdě v autě, načež ale tvrdil, že řídila manželka, která pak přestupek vzala na sebe.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Chris Huhne

Článek

Událost z roku 2003 vyšla najevo až nyní. Společně s Huhnem čelí obvinění i jeho manželka Vicky Pryceová, s níž se mezitím loni rozvedl. Huhne, liberální demokrat z hrabství Hampshire, v pátek událost označil za politováníhodnou. Vinu odmítá.

Podle BBC policie prověřovala nařčení, že auto před lety řídil Huhne, osm měsíců.

Huhnea na postu nahradil dosavadní ministr průmyslu Ed Davey, na jehož uprázdněné místo nastoupí Norman Lamb, poradce vicepremiéra Nicka Clegga.

Huhne s exmanželkou stanou poprvé před soudcem za dva týdny.

Bývalý novinář a zaměstnanec v londýnském City Chris Huhne byl poslancem od roku 2005. V minulosti se také dvakrát neúspěšně ucházel o post předsedy liberálních demokratů. V koaliční vládě s konzervativci premiéra Davida Camerona byl jedním z pěti liberálně demokratických ministrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám