Hlavní obsah

Mlčení Moskvy k Havlovi je zákonité, napsal tisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Za "naprosto zákonité" označil ruský list Vedomosti mlčení "oficiálního Ruska" k úmrtí posledního československého a prvního českého prezidenta Václava Havla. Vedomosti mu ve středu věnovaly celou polovinu tiskové stránky.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv s premiérem Vladimirem Putinem

Článek

List připomněl, že vedoucí představitelé Ruska chyběli už při oficiálním završení Havlova působení v prezidentské funkci či na pražském summitu NATO, považovaném za vyvrcholení Havlovy politické dráhy. Do aliance Česko díky Havlově úsilí vstoupilo jako první z někdejších socialistických států, a tak ruská nepřítomnost nijak neudivila vzhledem k protialianční politice tehdejšího ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Naprosto zákonité je i to, že 18. prosince, kdy se Havlovo srdce zastavilo navždy, oficiální soustrast Česku vyjádřily desítky stávajících či bývalých politických vůdců z celého světa - s výjimkou oficiálního Ruska," upozornil deník.

Ke Kim Čong-ilovi byli pozornější

Moskva prostřednictvím ruské ambasády kondolovala na Pražský hrad v pondělí. V týž den zaslala kondolence také do KLDR, kde zemřel vůdce Kim Čong-il. Zatímco kondolence do Severní Koreje odešla ihned po oznámení o Kimově úmrtí, ta do Prahy měla od oznámení Havlově skonu den zpoždění.

Deník Vedemosti ve středu dodal, že podle expertky z moskevského Institutu světové ekonomiky a mezinárodních vztahů Iriny Kobrinské Češi sice nejsou záštiplní, ale rozhodně si postoj ruských představitelů zapamatují.

Rusko na pátečním pohřbu zastupuje ombudsman Vladimir Lukin s pověřením "tlumočit české straně výrazy soustrasti od vedení Ruska".

Výběr článků

Načítám