Hlavní obsah

Slovenská vláda dala lékařům čas do úterý, pak vyhlásí nouzový stav

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenská vláda varovala lékaře, že pokud nestáhnou výpovědi, od úterý vyhlásí nouzový stav. Uvedla to premiérka Iveta Radičová po pátečním jednání s prezidentem Ivanem Gašparovičem. Hromadnou výpověď podalo přes 2000 lékařů a výpovědní lhůta jim končí koncem listopadu. S Radičovou se v pátek nedohodli a výpovědi nestáhnou.

Foto: Profimedia.cz

Vláda Ivety Radičové padla kvůli sporům o finanční pomoc Řecku a eurozóně.

Článek

„Prosím lékaře, aby zvážili své stanovisko,“ uvedla před jednáním Radičová. Gašparovič lékaře upozornil na aktuální možnosti slovenské ekonomiky. „Vláda ani prezident nemohou čekat, než někdo umře proto, že nebyl ošetřen,“ řekl Gašparovič.

Lékaři ale po pátečním devítihodinovém jednání s Radičovou s definitivní platností odmítli stáhnout své výpovědi. Vyhlášení nouzové stavu, který přinutí lékaře, aby pracovali dál, je proto velmi reálné. Premiérka Iveta Radičová svolala na sobotu mimořádné zasedání vlády a Radu bezpečnosti státu.

V případě vyhlášení nouzového stavu by lékaři museli nastoupit do práce a dostávali by jen 70procent platu. Nouzový stav může podle zákona trvat maximálně 90 dnů.

Předseda lékařského odborového sdružení Marian Kollar potvrdil, že lékaři mají zájem o dohodu a chtějí zůstat v nemocnicích. Vláda v pátek údajně předložila k dohodě zcela nové memorandum a jednání začala prakticky na bodě nula.

„Memorandum například neobsahuje garanci, že lékaři se po skončení protestu mohou vrátit na původní místa,“ uvedl Kollar. Vláda navrhuje lékařům zvýšení platů o 300 eur (7800Kč), ale lékaři údajně žádají navýšení o 800 eur (přes 20 tisíc Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám