Hlavní obsah

Maďaři na Slovensku nechtějí ztratit slovenské občanství

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komárno

Příslušníci maďarské menšiny žijící na jihu Slovenska žádají zrušení zákona, na jehož základě každý, kdo přijme občanství jiného státu, automaticky ztratí slovenské občanství. Na protestním shromáždění v Komárně se ve čtvrtek sešlo několik stovek lidí, kteří na místě podepisovali petici žádající změnu zmíněného zákona.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Slovenská vláda premiéra Roberta Fica před rokem schválila zákon, na jehož základě ztratí slovenské občanství každý, kdo přijme občanství jiného státu. V Budapešti totiž vláda Viktora Orbána prosadila zákon o dvojím občanství, který umožňuje zahraničním Maďarům získání maďarského občanství pouze na základě původu a znalosti jazyka. Od začátku roku 2011 požádalo o maďarské občanství asi 100 tisíc Maďarů ze sousedních zemí, především z Rumunska.

Podle účastníků protestní akce v Komárně je slovenský zákon špatný pro Slováky i pro Maďary. „Zákon by měl být zrušen a Slovensko by se mělo vrátit k evropským normám, které dvojí občanství běžně umožňují,“ uvedl jeden z účastníků protestní akce.

Lidé nechtějí ztratit slovenské občanství

„Chceme, aby občané Slovenské republiky mohli přijmout občanství jakéhokoli státu, bez ztráty slovenského občanství,“ dodal muž, který přímo na místě podepisoval petiční archy.

„Cítím se na Slovensku doma. Chtěla bych také maďarské občanství, ale nechci ztratit občanství Slovenska. Proto žádám změnu zákona,“ řekla starší žena.

Akce se zúčastnil také šéf Strany maďarské koalice v Levicích László Gubík, který před časem přišel o slovenské občanství, protože přijal občanství Maďarské republiky.

Slovenskými orgány byl vyzván, aby vrátil neplatný občanský průkaz a cestovní pas. Gubík se nechce vzdát slovenského občanství a oznámil, že se obrátí k Ústavnímu soudu, protože podle ústavy není možné někoho připravit o občanství proti jeho vůli. „Na základě ústavy se nadále cítím občanem Slovenské republiky,“ uvedl.

Současná vládní koalice slíbila, že Ficův zákon změní, ale zatím se na řešení nedokázala dohodnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám