Hlavní obsah

Tymošenková trpí neznámou závažnou chorobou, tvrdí její právník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Bývalá ukrajinská premiérka Julije Tymošenková, která čelí obvinění z poškození státu při uzavření smlouvy o nákupu ruského plynu v roce 2009, trpí neznámou závažnou chorobou, ale chce být vyšetřena jen lékařem, jemuž důvěřuje. Uvedl to ve čtvrtek její právní zástupce.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková

Článek

Tisková služba strany Vlast (Baťkivščyna), které obviněná expremiérka předsedá, s odvoláním na prvního místopředsedu strany Olexandra Turčynova vydala znepokojivou zprávu o zdravotním stavu vězněné političky. Její stav se prý natolik zhoršil, že není schopna absolvovat ani ty krátké procházky, které jí vězeňský řád povoluje.

Zdraví Tymošenkové se podle zprávy začalo prudce zhoršovat ve středu, a to ze zatím nejasných důvodů - její tělo je údajně samá podlitina. Tymošenková nechce o svém stavu hovořit, její advokáti požádali soud o rozbor krve, ale odpověď údajně zatím nedostali. Pokud se jí během dne nedočkají, požádá prý vedení strany Vlast o pomoc všechny demokratické organizace v zemi a zahraniční diplomatické mise.

Podle ukrajinských médií soudce Rodion Kirejev nabídl vězněné vyšetření ve vazební věznici. To ale Tymošenková odmítá s tím, že je ochotna se podrobit vyšetření jedině takového lékaře, jemuž důvěřuje. Před soudem ve čtvrtek prohlásila, že "nejde o soudní proces, ale o popravu" a dodala, že "nikdy nesvěří své zdraví a život tomuto režimu".

Odmítá komunikovat se soudem

Tymošenková zároveň ve čtvrtek odmítla komunikovat se soudem do doby, než budou k dokumentaci připojeny listiny potvrzující údajně její nevinu.

Vůdkyně opozice trvá na tom, aby soud vzal v úvahu auditorskou zprávu společnosti Ernst o činnosti státní ropné a plynařské společnosti Naftogaz Ukrainy v roce 2009 a několik dalších dokumentů, jež mají potvrzovat, že žaloba je nepodložená. Tymošenková rovněž žádá, aby soud připustil výslech svědků obhajoby, z nichž zatím všechny s výjimkou jediného odmítl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám