Hlavní obsah

Tisíce Španělů protestovaly proti nákladům na návštěvu papeže

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid
Aktualizováno

Tisíce Španělů protestovaly ve středu večer v ulicích Madridu proti extrémně vysokým nákladům na návštěvu papeže, který do země dorazí ve čtvrtek. Někteří z demonstrantů se střetli z policí, uvedla BBC. Organizátoři návštěvy papeže tvrdí, že jeho pouť si financují sami. Obvyklou praxí ale je, že náklady spojené s návštěvou jdou na vrub rozpočtu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tisíce Španělů protestovaly proti nákladům na návštěvu papežeVideo: Reuters

 
Článek

Protestů se účastnila asi stovka skupin včetně organizace 15-M, tzv. rozhořčených, kteří dlouhodobě protestují proti škrtům v rozpočtu.

„Nepobuřuje mne návštěva papeže, se kterou někteří souhlasí a jiní ne, ale její financování z veřejných peněz v čase, kdy se mnohé služby oklešťují kvůli vládním škrtům,“ uvedla skupina 15–M ve svém prohlášení.

Demonstranti kráčeli historickým centrem Madridu a skandovali: „Nic papežovi z mých daní.“

Pětapadesátiletá Rosa Vazquezová, která se akce účastnila, řekla: “Španělský stát, který prochází špatným obdobím, to stojí hodně peněz.“

Foto: Juan Medina , Reuters

Policie zasahuje proti demonstrantům, odmítajícím platit návštěvu papeže

Napětí vzrostlo, když se demonstranti pokusili projít přes náměstí Sol, kde se po několik měsíců konaly masové mítinky proti nezaměstnanosti a škrtům, které právě vedl 15-M.

Když se policie rozhodla náměstí vyklidit, střetli se příslušníci zásahových jednotek s demonstranty. Někteří po nich házeli láhve vody.

Foto: Juan Medina, Reuters

Demonstranti během střetů s policí v centru Madridu

Spory o peníze

Pořadatelé akce tvrdí, že návštěva Benedikta XVI. přinese zemi 100 miliónů eur, aniž by to něco stálo daňové poplatníky, ti ale odhadují, že návštěva přijde Španělsko na sto miliónů eur. Papež přiletí ve čtvrtek dopoledne, aby se zúčastnil právě probíhajícího Světového dne mládeže. Ten vyvrcholí v neděli velkou mší pod širým nebem. Na akci dorazilo do Španělska asi milión poutníků.

 Plánovaný útok plynem

Odpor některých Španělů tak pobouřil mexického studenta chemie, že se rozhodl proti nim použít dusivé plyny a další chemické látky. Španělská policie ho ve středu zadržela, než mohl zaútočit. V jeho počítači našla řadu materiálů o chemických reakcích, které nesouvisely s jeho studiem. O zabavení chemikálií se však nezmiňuje.

Kromě 15-M se akce účastnili i gayové a odpůrci církve. Španělsko je katolická země.

Reklama

Výběr článků

Načítám