Hlavní obsah

Putin je pro spojení Ruska s Běloruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský premiér Vladimir Putin v pondělí řekl, že by považoval za přínos, kdyby se spojilo Rusko s Běloruskem v jeden stát. Podle něj je to ale výlučně otázka rozhodnutí Bělorusů. Minsk odmítl Putinovy vývody jakkoli komentovat.

Článek

Putin to uvedl v debatě s představiteli prokremelského mládežnického hnutí. Na dotaz jednoho z účastníků setkání ohledně možnosti spojení Ruska s Běloruskem, Putin odpověděl, že je to možné, velmi žádoucí a že to zcela závisí na vůli běloruského lidu.

"Běloruský lid si to přeje," vykřikl z davu jeden z účastníků. "Tak za to bojujte," odpověděl Putin.

Mluvčí běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka podle agentury AFP odmítl cokoli říci. "Jsem na dovolené, nebudu nic komentovat," řekl Lukašenkův mluvčí. V obdobném smyslu se vyjádřil mluvčí běloruského ministerstva zahraničí.

Rusko a Bělorusko už v roce 1997 vytvořily unii. Unie ale funguje čistě formálně, rozdělení pravomocí nebylo nikdy dohodnuto. Rusko s Běloruskem a také s Kazachstánem vytvořilo i celní unii, ale rovněž v tomto svazku to spíše skřípe, než funguje.

Bělorusko prožívá největší hospodářskou krizi za 17 let, co zemi vládne prezident Lukašenko. V červnu Minsk dostal tříletý úvěr tří miliard dolarů od svých partnerů ze zemí bývalého Sovětského svazu.

USA jsou parazit

Putin v rámci besedy  souvislosti se současnými problémy Spojených států s vysokým zadlužením obvinil Washington, že žije nad své možnosti "jako parazit" na globální ekonomice. Dominance dolaru podle něj ohrožuje finanční trhy. "Žijí nad své možnosti a přenášejí část svých problémů na světovou ekonomiku," řekl ruský premiér. Dodal, že namísto dolaru by měly být jiné rezervní měny. Země jako Rusko a Čína podle jeho slov mají značnou část svých rezerv v amerických cenných papírech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám