Hlavní obsah

Tymošenková stanula před soudem, nechyběly nadávky a vědro plné vody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Bývalá premiérka Ukrajiny Julija Tymošenková a hrdinka Oranžové revoluce z roku 2004 stanula v pátek před soudem v hlavním městě Kyjevě. Je obviněna ze zneužití pravomocí a poškození státních zájmů. Obvinění odmítá s tvrzením, že jsou politicky motivovaná. První stání doprovázela potyčka v nevelké soudní síni, jež vyvrcholila vylitím vědra vody na poslankyni vládní strany.

Článek

„Je to fraška a cirkus,“ řekla před soudcem Tymošenková, kterou před soudní budovu přišlo podpořit asi tisíc jejích stoupenců.

V nevelkém sále se tísnili příslušníci rodiny obžalované, poslanci opozičního Bloku Julie Tymošenkové i vládní koalice a hrstka novinářů. Obhájci Tymošenkové několikrát marně vyzvali soud, aby jednání, které přímo přenáší ukrajinská televize, přesunul do prostornějšího sálu a zajistil neomezený přístup médií. Několik osob v přelidněné místnosti zkolabovalo.

Stísněná atmosféra nakonec přerostla ve rvačku mezi přítomnými poslanci koalice a opozice. Její "obětí" se stala poslankyně za vládní Stranu regionů Inna Bohoslovská, na kterou opoziční aktivisté vylili vědro s vodou. Poslankyně útočníky označila za bastardy. Soud opakovaně varoval přítomné, že nechá jednací síň vyklidit. Propocený Teixeira označil situaci za "nelidskou".

Tymošenková, která se k soudu dostavila v elegantním béžovém kostýmu s pravoslavnou ikonou a breviářem, nešetřila tvrdými útoky na soud ani na režim. Odmítla předložit dokumenty potvrzující její totožnost s tím, že je veřejně známou osobou.

Hned v prvním prohlášení označila sudího Rodiona Kirejeva za "loutku prezidenta Viktora Janukovyče", žádala jeho odvolání a odmítla při příchodu soudců povstat. "Chcete mě snad zastřelit?" reagovala na kritiku, s níž soud komentoval její chování.

Obvinění je víc

Expremiérka je souzena kvůli údajně nevýhodné smlouvě o dodávkách zemního plynu, kterou uzavřela předloni s Ruskem. Státní žalobci tvrdí, že kontrakt na 10 let zakotvuje tak vysoké výkupní ceny, že mohou státní kasu zruinovat. Navíc prý tehdejší předsedkyně vlády neměla k podpisu smlouvy souhlas svých ministrů.

Prokuratura ovšem proti Tymošenkové vznesla celkem tři závažná obvinění, jichž se měla dopustit během výkonu premiérské funkce, která skončila vyslovením nedůvěry její vládě loni v březnu.

Generální prokuratura ji od loňského prosince stíhá za zneužití moci, kterého se měla dopustit neoprávněným nakládáním s výnosem za prodej emisních povolenek, a také kvůli údajnému nevýhodnému nákupu sanitek, jímž měla státu způsobit mnohamiliónové škody.

K jednotlivým obviněním se vztahují tresty ve výši sedm až deset let. Média upozornila, že Tymošenková bude vyřazena z boje v parlamentních volbách, jež se mají konat příští rok v říjnu, shledá-li ji soud vinnou. Kandidovat nesmí ani v případě podmínečného trestu.

Expremiérka se již obrátila na Evropský soud pro lidská práva, aby rozhodl, zda vyšetřování iniciovaná jejím politickým protivníkem a prezidentem Viktorem Janukovyčem nejsou politicky motivovaná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám